Центърът Симон Визентал, еврейска международна организация за борба с антисемитизма, призова българския президент Георги Първанов да оттегли награда, присъдена на журналист, автор на расистки статии срещу ромите.

Директорът на международния отдел на центъра Шимон Самюелс протестира срещу връчването на наградата „Черноризец Храбър” 2008 г. на Калин Руменов от вестник „Новинар”, който пишел „често расистки статии срещу ромската общност”, се казва в комюникето на организацията.

Ромската общност в България, която наброява около 700 000 души или 9% от общото население, живее в мизерия и неграмотност и е изолирана от останалото население, отбелязва АФП.

В статиите си Руменов пише, че ромите „се множат като овце” и могат да отблъснат чуждестранните инвестиции от България.

Според писмото на центъра Визентал, „този език напомня на 30-те и 40-те години на 20-и век, когато евреите и ромите бяха нарочени от нацистите за изтребление”.

Центърът поиска от президента да „осъди публично писанията на Руменов” и да му бъде отнета бързо наградата за най-добър млад журналист.

Мълчание от страна на българския президент „ще създаде впечатление за подкрепа и отговорност и от страна на държавата”, се казва в писмото на центъра Визентал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase