Снимка: Булфото
fallback

Граждански организации настояват да бъде спрян 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и да бъде извършена независима проверка в него, обяви Петър Пенчев от сдружение "Екогласност".

Той и представители на още няколко организации се обединяват в Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев, който от чужбина огласи данни за аномалии в АЕЦ "Козлодуй" и опасност от аварии.

Гражданските организации смятат, че с по-бързото отваряне на 5-ти блок, който беше затворен за планов годишен ремонт, се прави опит за скриване на истината.

Блокът беше включен в паралел с енергийната система на страната в 21.15 часа на 18 юли, след извършена проверка и издадено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране.

Ремонтът завърши с 13 дни по-рано от предвидения срок.

Петър Пенчев каза, че ще изпрати сигнал до Държавна агенция "Национална сигурност" за организиране на проверката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

преди 15 години

Нормалните хора искат държавата им да защитава националните интереси. Това обаче почти не се случва. Както е известно Гражданите събраха 500 000 подписа против затваряне на блокове от АЕЦ-а, които подписи бяха скрити от председателя на парламента Герджиков. Ето как институциите защитават икономическите ни интереси. Тези *** в парламента трябва редовно да се "обработват" за да разберат, че като сгафят нема да им се размине. Нито морал нито закони могат да спрат техните грабежи и предателства. Не виждам защо трябва да се нападат чужди граждани, които подкрепят българските интереси. Що се касае за "Екогласност" сигурно и там има долни типове и негодници, но не всички са такива. Една проверка на случая от добросъвестни служби ще покаже кой е бил прав и кой не. Никой няма да навреди на централата само защото някой си говори нещо. Трябва да се знае истината !

49

преди 15 години

Екогласност ще остане в паметта на хората (това за слабата памет е измислица на такива като долния) като коалиционната кръпка на БСП на изборите през 1994 г. когато се избра правителството на Жан Виденов и през 1997 г когато отново са в коалиция с БСП в 38 то народно събрание. Факти.Освен това за никого не е тайна, че си бяха отгледани като една от многобройните псевдоопозиционни партийки на Луканов с цел имитация на демократични промени и както във всички тях и екогласност се състоеше от третокласна комунистическа *** - или както хората ги наричаха - сините комунисти. С какво допринесоха за демокрацията - е вече на всички им е ясно. Колкото до сценария където първо се плюе и отрича нещо с едничката цел определени мекерета да минат за патриоти и да натрупат точки - виждали сме го, явно и за в бъдеще ще го виждаме отново и отново.АЕЦ Козлодуй няма нужда от защитници, френски професори и др. чеки..джии. Ако трябва някой да го защитава това е българската държава с нейните институции - когато бъде изградена отново разбира се.

48

преди 15 години

"И за подкрепа на горното ще кажем само че светкавичната реакция т.нар. "граждански" организации именно навежда на мисълта за активно мероприятие. Само името Екогласност - една от многобройните издънки на БКП след 10.11 трябва да ни говори за какво става дума. Става дума за поредната мобилизация на един филиал на управляващите създаден и служещ за точно такива поръчки. В случая вдигане на медийна пушилка именно за да останат кукловодите анонимни. Използването на подобни организации които уж (виж ми окото) нямат нищо общо с властта не е новост - това е обичайния сценарий при имитацията на гражданска активност в България по въпроси касаещи не гражданите а слугинажа и далаверата.И как така става, че протестите за образование, пенсии, субсидии, лекарства са неглижира.Абе драскач ти познаваш ли някой от хората на Пенчев и него самия, за да твърдиш, че са издънки на БСП ? Сигорен съм, че дори и имената им не са ти известни.Когато дойде френският професор да защитава АЕЦ-а той и други чужденци направиха маратон, но никой от работещите в АЕЦ не излезе с тях- позорна работа. Страх ги е да не бъдат уволнени. Ако приемем, че не могат да напуснат постовете си то поне някой от директорите можеше да потича малко.

fallback