От седмици насам има целенасочена кампания срещу АЕЦ „Козлодуй“, която започна със слуха за радиационен облак - слух, който беше опроверган, каза на пресконференция днес изпълнителният директор на централата Иван Генов.

Повод за пресконференцията стана сигнал на „Екогласност“ до главния прокурор, в който се предлага да се направи проверка на обстоятелства около доставката на ядрено гориво за АЕЦ Козлодуй въз основа на сигнал на работещия в централата ядрен физик Георги Котев. По неговите думи новото гориво не съответства на заявените от производителя характеристики, а в най-лошия случай ни се доставя рециклирано ядрено гориво.

Няма никакъв посредник при доставката на свежо ядрено гориво, заяви днес Иван Генов. Имаме договор с "Твел" за доставка на територията на АЕЦ " Козлодуй" на свежо ядрено гориво, транспортът и доставката е изцяло ангажимент на "Твел", добави той.

Горивото се получава от Новосибирския завод и се контролира от руска страна от специалисти от централата, поясни Генов. Той добави, че всяка горивна касета има уникален номер и досие от започването на производството до връщането на отработеното гориво. Контролът е сериозен и щателен и няма как да се поръча гориво от Новосибирск и да се достави рециклирано гориво от завод край Москва - схемата е абсурдна, заяви Генов.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase