Изпитът продължава 5 часа. Снимка: БГНЕС
fallback

"Подвиг и памет в "Епопея на забравените" на Иван Вазов" е темата по литература, която се падна на тазгодишния изпит по български език и литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщи репортер на Dnes.bg.

Втората опция за студентите е сравнение между два цитата, в случая:

"Но стига ми тая награда

да каже нявга народът"

/Христо Ботев/

и

"Ако загина на война,

жал никого не ще попари"

/Димчо Дебелянов/

Документи за участие са подали 2 488 души.

Това е най-масовият изпит в конкурсната програма на Софийския университет тази година. Той започна в 8 часа и ще продължи пет часа.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

преди 15 години

Съгласна съм с тези, които твърдят, че няма значение откъде си. Пък и какво точно значи това в 21 век? Хората днес са толкова мобилни, че може да са родени в Ню Йорк (като г-н Георги Пирински, например), да са израсли във Варна, а да заминат да работят в Малта, например...На мен също ми е трудно да отговоря откъде всъщност съм - корените ми са от две места, родена съм в трето, израсла съм в четвърто, а от 20 години живея в София. И какво? Аз съм от България. Навсякъде у нас, а и по света, по-слабо образованите и по-невъзпитани хора говорят високо (и неправилно), хвърлят *** не където трябва, минават на червено и се псуват настървено, слушат чалга и плюят по улиците...Те не са от село, те са от Страната на наглата посредственост, те са неграмотни не само граматически, а и в човешките отношения и в цивилизованото поведение. Затова от село или не, приветствам всеки, който иска да се образова, защото така има шанс да стане по-интелигентен и толерантен човек. Убедена съм, че образованието дава не е само знания, а и тъй нужната ни обща култура и умение да се зачитаме и уважаваме дори без да се познаваме.

60

Gurov

преди 15 години

o6te edin prost filosof...da ne se obidi, ta se mesish na horata v spora?

59

somebody

преди 15 години

do nomer 55:Tozi angliiski li Wi pomaga pri Wa6ata realizaciq? Ili towa, 4e Ste "po-kaduren, adaptiwen i erudiran"? '6toto ot pisanoto na roden i 4ujd ezik ne li4i da e taka! Eh,SELO,SELO...! (kato mantalitet, a ne geografsko ponqtie) .

fallback