Четирима кандидат-студенти са хванати в опит за преписване от хартиени “пищови” на днешния изпит по български език и литература в Софийския университет.

Кандидатите разсъждаваха в продължение на пет часа по литературна тема по “Епопея на забравените” от Иван Вазов или литературно есе по цитати от “На прощаване” на Христо Ботев и “Сиротна песен” на Димчо Дебелянов.

“За нас е много приятно, че се падна Вазов, защото той отдавна не бе теглен”, заяви председателят на изпитната комисия проф. Кирил Топалов.

Той допълни още, че за кандидатите, писали по “Епопея на забравените” ще бъде от плюс, ако направят отпратки към романа на Вазов “Под игото” и творчеството на Христо Ботев.

Проф. Топалов обяви категорично, че тест по български език в Софийския университет няма да има в бъдеще.

"Чрез тестовете в университета могат да влязат лица, които не владеят българския книжовен език, а това в Софийския университет не можем да го допуснем", заяви още председателят на изпитната комисия.

Очаква се резултатите от изпита да бъдат изнесени до 10 дни. Твърде вероятно е обаче, в първите дни на следващата седмица кандидат-студентите да знаят своитe оценки, обявиха от комисията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase