Взривът в Челопечене роди признания. Снимка: Булфото
fallback

Има реална опасност инцидентът във военните складове в Челопечене да се повтори, но този път в складове на частни фирми, които са под контрола на МВР.

Това е заявил председателят на Сдружението на специалистите по боеприпаси в България полк. Валентин Радев, съобщи Mediapool.

През последните години голямо количество боеприпаси с изтекъл срок на годност се продава на частни фирми, които са ги закупили след процедури, обявени от Министерството на отбраната.

Фирмите от своя страна препродават цветните метали в тях, уточнява Радев и допълва, че в бизнеса има около 10 фирми, които са големите играчи.

Сдружението е против продажбата на боеприпаси на частните фирми.

Между 35 хиляди и 45 хиляди тона са ненужните боеприпаси с изтекъл срок на годност в България. Само до преди три години са били 96 хиляди тона.

Според полк. Радев, от НАТО са идвали сигнали, че България бави утилизацията /обезвреждането/ на боеприпаси и затова проектът е станал приоритетен за Министерството на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

пелтекова

преди 16 години

Не разбирам и никой няма да обясни как така ще се взриви цял склад и какво е имало в него.никой няма да каже причината за този взрив и кой има полза от това. Това е България !Управлявящите все били взели мерки ,все няма опасности всичко е под контрол, но защо не отидат да живеят 1 месец в Челопечене със семействата си , като е толкава безопасно?Това никой няма да разбере , но аз питам пострадалите защо не отидоха пред Парламента, защо другите градове не излязоха на улицата да ги подкрепят?Отравят ти въздуха, почвата , водата , събарят ти дома и ти стоиш като *** и чакаш да ти дадът някой лев за да я ремонтираш и да продължиш да живееш в тази опасна и отровна среда , като скот?Отровата при всички случайи не е само в Челопечене. Тя може да стигне и до София и миков ще разправя , че на всякъде се случват такива неща- позор!Кой стана по- богат от тази трагедия ? Все някой е станал по- богат!Докато този народ не се обедини срещу безобразията на управляващите все някъде ще гърмят складове , все повече порои ще отмъкват и рушат къщи и села , все повече ще умират от "хубаво "здравееопазване и т.н. и т.н.-богатите ще стават все по-богати , а бедните все по- бедни и нещастни.Днес това се случва в Челопеч , но утре може да се случи на мен на теб и когато никой не го е грижа за теб и семейството ти - остава едно -СЪДЕТЕ И ИСКАЙТЕ ОБЕЩЕТЕНИЕ В СТРАСБУРГ, ИЗПРАЩАЙТЕ СНИМКИ ПО СЛУЧАЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ,НЕКА ТАМ управляващите говорят глупости и обяснят как е станоло това!

25

преди 16 години

утилизацията не значи обезвреждане, ама нейсе. То на Бьлгарите езици не им се отдават.

24

Здравка

преди 16 години

21, ти май не си в ред!Ако Иван Костов беше на власт, сега нямаше да сме на този хал!Но българинът обича да му е трудно, да го управляват най-големите ***, за да ги плюе! На нас не ни трябват терористи, ние сами ще се избием и ще си затрием хубавата природа!Такива сме ние, българите!

fallback