Снимка: БГНЕС
fallback

В писмо до столичния кмет Патриарх Максим настоява за забрана на предстоящия гейпарад в столицата.

"Надяваме се, че ще съдействате да не бъде проведен този гейпарад, който е съблазън за всички, които ще бъдат волни или неволни зрители на това аморално и греховно шествие", пише главата на православната ни църква.

Патриархът заявява, че с духовна болка и загриженост за Христовото ни паство изказва своето притеснение за провеждането на "това недостойно и срамно шествие, противоестествено на всяко християнско съзнание", казва той

Според него гейпарадът е несъвместим с предстоящите Петрови пости.

"Изживявайки последованието на Петровия пост, ние сме принудени да бъдем свидетели на това безчинно и нечестиво сборище, което ще наблюдават и деца", завършва Патриарх Максим.

"Подобни прояви не издигат авторитета на семейството като институция, отредена от Бога, а съдействат за още по-голям морален упадък на обществото",се казва в декларацията на Обединените евангелски църкви, Националният алианс "Обединени Божии църкви" и Католическата църква в България.

В писмо до Бойко Борисов те настояват кметът да преразгледа разрешението за проявата и окончателно да я отмени.

По-рано днес и мюфтийството възстана срещу гейпарада.

Междувременно стана ясно, че Дим Дуков е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу лидера на Български национален съюз (БНС) Боян Расате.

Дуков е подал жалбата в качеството си на председател на съвета на фондация Куиър България.

Според Куиър България, действията на Расате и БНС „представляват форма на тормоз, дискриминация и подбуждане на дискриминация срещу лицата с хомосексуална ориентация в Република България “.

Практическата форма на тормоза и дискриминацията била предприетата от БНС обществена кампания под мотото „Бъди нетолерантен, бъди нормален”.

В рамките на кампанията Расате и ръководената от него партия са отправили серия обидни квалификации и твърдения към български и чуждестранни граждани с хомосексуална ориентация, призовали са обществеността за нетолерантно отношение и дискриминация спрямо тези лица, смятат от Куиър България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

228

евЗЕНи

преди 15 години

Огромна е заблудата че религията стои зад морала! Точно данните за които говорех (религиозност срямо престъпност и морално падение в развитите държави) говори за това. И забравете за тях - погледнете историята бе хора!Аз се занимавам с Даоистко Тай Чи и Йога. Това се примери на системи, в които човек се развива духовно без да му бъдат налагани ритуали и вярвания (напр. обрязване, Бог, концепцията за грях, пости, свещени книги, светии и т.н.), които са имали някаква роля хиляди години назад. Не е нужно човек да трябва да чете Ошо, за да се съгласи, че религията убива религиозността, в момента в който се организира и канонизира. Животът е постоянна промяна - както казвате, дори и що е атеист/вярващ се променя. Опитът да се спре развитието чрез стари книги, които повечето хора си нямат представа как са писани, избрани, фалшифицирани и тълкувани не може да спре промяната. Хилядите жертви на църковните клади, кръстоносните походи и изнасилванията показват, че няма спиране. А отново на темата, че вярно се отклонихме - аз за разлика от 99.99% от хората тук ИМАМ причина да мразя хомосексуализма, понеже съм имал нещастието да бъда негова насилствена жертва. Само че аз не го мразя. Понеже омразата не води до нищо. И понеже това, че някой е бил *** и ми е опрял ножа в гърлото, не слага всички други в неговата категория. Омразата идва единствено от наложена идея, за що е право и що не е. А наложените идеи са довели до идеите на национализма, фашизма и религията. Отново да кажа - тези дето пълнят затворите в САЩ не са атеисти и не са гейове. Хората просто не искат да погледнат действителността! Явно в България нито Christopher Hithens, нито Richard Dawkins са преведени. Ще взема да им пиша и да хвана аз да ги преведа, пусто. Но то и да са, манталитетът на религоиознната личност ще ги заклейми преди да се запознае с тях. Щото Ошо от години го има и в България, но колцина са хората които го четат? Радвам се, че макар и с малко хора тук може да се води диалог. Жалко са БГ и бъдещето на Света, обаче...Лек ден!

227

преди 15 години

naglata i dolna c1rkva plue gay parada i ni6to ne kaza za nasilieto oprajnqvano sre6tu gayovete....dolni licemerni star4eta

226

Kate

преди 15 години

Съгласна съм с написаното от 223 . Само да беше на кирилица и със съответната пунктоация за да имат желание повече хора да го прочетат.

fallback