"От всички преки на "Витошка" могат да излязат и да ги нападнат. А в Южния парк е по-лесно да ги охраняваме".

Така Бойко Борисов аргументира идеята за промяна в маршрута на гей парада "Аз и моето семейство" в събота, която днес бе изразена в декларация на кметските съветници.

ГЕРБ-съветниците настояха за мярката заради "множеството декларирани закани от различни политически сили за провеждането на паралелни анти-прояви".

"Няма да отвръщаме на нападки", обещаха пък организаторите от "Джемини".

А лайтмотивът за предстоящия гей-парад е:

"Не е необходимо условие да си гей, за да дойдеш. Не е нужно и да познаваш гей или лесбийка. Задължително условие е да вярваш, че хората са равни и че имат право на еднакъв, нормален начин на живот".

Организираното от "Джемини" шествие вече предизвика ответния удар на Българския национален съюз под наслов "Седмица на нетолерантност към хомосексуализма и педофилията".

Въпреки че лидерът на БНС Боян Расате обяви открито война с лозунга "Бъди нетолерантен, бъди нормален", хомосексуалните у нас не се отказват от първоначалните си планове.

Пред дни отВарненската и Великопреславска митрополия също се обявиха против предстоящото шествие.

"Църквата определя хомосексуализма като страст, болест и неестествено състояние вследствие на грехопадението, като предлага и пътя за изцелението от този грях", се заявява в позицията на митрополията.

"Ще бъде интересно и весело, без да нарушаваме обществения ред и да провокираме онези, които протестират против нас. В случай на нападки няма да отвърнем по никакъв начин", обещаха пред "24 часа" участниците в парада. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase