Снимка: Булфото
fallback

Върховният административен съд ще реши в 30-дневен срок дали е законна Наредбата на МВР за следене в интернет и чрез мобилните оператори.

Наредбата вече е валидна за мобилните оператори, но за интернет доставчиците влиза в сила от 2009-та година.

Тя е издадена от министъра на вътрешните работи и позволява на МВР без съдебно разрешение да има пълен достъп до личните данни, телефонните контакти и електронната поща на всички граждани.

Подслушването е позволено за всички престъпления, а не само за най-тежките, както е в ЕС.

Програма "Достъп до информация" поиска съдът да обяви за нищожна наредбата, тъй като Конституцията изисква такова събиране на данни да става само със закон, съобщи Дарик радио.

В края на май министър Михаил Миков обяви, че обществото може да бъде шокирано, ако разбере колко средства се отделят за подслушване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

73

anon

преди 15 години

Днес ловят престъпниците, а утре я си казал нещо против партията- в кауша.

72

преди 15 години

Каква демокрация? Комунисти ни управляват! Директивата на ЕО по отношение на достъпа и проследяване на информацията е много далече от това, което предвижда Наредба 40. Само в САЩ (оправдавайки се с терористичните атаки през 2001 г.) и в Китай (любимите ти комунисти) има подобно строго следене на комуникациите. В Европа две държави (Ирландия и Словакия) гласуват против Директивата, а Ирландия дори изисква нейното анулиране.Конституционният съд на Германия спира изпълнение на разпоредби от закона, транспониращ директивата и признава, че законът създава значителна опасност за личната неприкосновеност на гражданите. В края на февруари Конституционният съд в Германия се е произнесъл по противоконституционността на законовите разпоредби, предвиждащи достъп до съдържание в персоналните компютри в мрежата. Според Конституционния съд (на Германия) претърсването и мониторингът на съдържание в интернет са допустими само при конкретни доказателства, че има застрашени интереси като живот, свобода или други интереси, съществени за човешкото съществуване. През февруари месец тази година и италианската служба за защита на частния живот на гражданите постановява, че италианските телекомуникационни компании и оператори няма да имат право да пазят никакви данни за посещаваните от потребителите сайтове по интернет. Това няма да може да се прави дори заради причини, свързани с правосъдието. Според италианското решение единственото нещо, което компаниите могат да пазят в архивите си, е информацията, свързана с консумирането на интернет трафик с цел заплащането на предоставените от тях услуги. Подобни примери за решения, отхвърлящи възможността за проследяване и контрол на информационния поток, съхраняване и съответно възможност за злоупотреба с лични данни в различни страни от Европа са много.В България обаче овчото мислене е национална черта. Само тук може да имаме поговорки от рода на "наведена главица сабя не я сече". Примиряваме се с всичко, търпим и носим, а геноцидът, на който е подложен народа, продължава, а наредба 40 е нищожна в сравнение с всичко, на което комунистите, които никога не са си отивали от властта, подлагат страната ни.Просто няма шанс тази страна да се оправи. Бях непоправим оптимист и мислех, че няма какво да ме накара да напусна страната. Вече съм убедена, че трябва да го направя, длъжна съм да дам шанс на децата си.

71

Георги Оруелов

преди 15 години

Абе, тиквеници, (към антикомунягите се обръщам). Години наред лаехте по време на социализЪма, че книгата на Оруел "1984" била "огледало" на комунизма. Сега, при димукрацията нещо да кажете, а??? За социализма ли се отнася романът "1984", или за димукрацията ???

fallback