Ако днес се провеждаха парламентарните избори 40,3 на сто от българите са категорични, че със сигурност ще гласуват и са решили за кого.

Това сочи проучване на общественото мнение на социологическата агенция "Сова Харис", проведено в периода от 28 май до 3 юни тази година.

Изследването е представително за населението на страната над 18 годишна възраст.

Според данните от проучването, представени на пресконференция днес от Васил Тончев и Димо Гецов, ГЕРБ има 24,3 на сто подкрепа, БСП събира 14,2 на сто, ДПС - традиционните 6,1 на сто, Атака - 5,4 на сто и СДС 3,8 на сто.

Останалите политически сили имат под два процента подкрепа.

 

"Ако има парламент от четири партии, ако Герб е най-голямата партия, тя ще има само две алтернативи - да се съюзява с БСП, да се съюзява с ДПС, с евентуален либерален алианс.

Либерален алианс е нещо, което ще бъде много тясно и силно ограничително за Бойко Борисов. Ако влезе пети субект от дясно, то тогава нещата ще бъдат съвсем различни. Между тези две големи алтернативи ще се води предизборната кампания", каза социологът Васил Тончев.

Той счита, че и при четири и при пет партии в 41-вия парламент ДПС много трудно ще остане в управлението. По думите му ако СДС не влезе, ГЕРБ ще направи коалиция с БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase