През последните месеци България се превърна в жалка картинка в поведението си към своите деца.

Деца от домове бяха убивани, падаха, бяха тровени, изнасилвани, ужасът Могилино шокира Европа, преди дни излезе наяве драмата с дома за деца с увреждания в Медвен.

Липса на адекватни законодателни мерки, чиновническо бездушие и типичната българска незаинтересованост безусловно стоят зад всички тези проблеми.

Пореден случай на чиновническо бездушие над деца и парализирана законова уредба откри Мартин Карбовски и неговото предаване “Отечествен фронт”.

В центъра на историята са Дияна на 7 годинки, Мариян на 9 и Робърт на 5 годинки. Те живеят в краен софийски квартал, не са роми, ако някой пита, макар че това не би трябвало да има значение в една правова държава.

За държавата обаче те са записани в регистрите от някой малоумен чиновник като: “Дияна – 1 брой”, „Мариян – 1 брой” и „Робърт – 1 брой”.

Един брой дете. Като салам.

Тримата нямат майка. Всъщност имат, но тя ги е зарязала, за да пее по кръчми в Швейцария. После се върнала но не при тях, а при любовника си.

Тяхната е майка е баба им. Баба Надка. Великолепна история за една баба, която се е превърнала в майка – история за новото социално животно бабата-майка – съчетание от две думи и две жени, без които сериалът на живота не може и които по принцип трябва да си помагат.

„Нашите майки всъщност са призвани да отгледат не едно, а две поколения, докато ние си влачим задниците по кръчмите. Или както казва снахата на баба Надка: „Аз в тая къща без деца съм влязла и без деца ще си изляза!”, коментира Карбовски.

И така. Снахата Наталия е изоставила децата си при баба Надка, но по-лошото е, че се опитва да ги даде в дом или в приемни семейства.

Баба Надка обаче продължава да гледа внуците си, без да има родителски права над тях, без да може да им взима детските или да ги запише на училище.

Всъщност скритата цел на баба Надка е проста – тя иска правата над децата си. Иска освен майка де факто, да бъде и майка де юре. Баба Надка не иска да даде децата си в дом. И ги гледа с кански усилия, без ничия помощ...

5-годишният Робърт казва: „Не искам мама да се връща!”.

Той не казва просто мама е лоша. Той казва – няма нужда от нея. Няма смисъл от нея.

„Не искам,” - казва Робърт, - „мама да се връща!” Роби, тя май въобще няма намерение да връща, миличък.

Цялата история е в “Отечествен фронт”, събота 14 юни, 18.15 по Нова телевизия. Дали ще има адекватна реакция от съответните държавни органи – предстои да видим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase