Снимка: БГНЕС
fallback

"Преди 20 юни трябва да станат ясни резултатите от матурата по български език и литература", съобщи министърът на образованието Даниел Вълчев.

"Все още е твърде рано за генерални изводи, но това което прави впечатление е, че има големи различия в стила на преподаване", отбеляза той.

По думите на Вълчев, въпреки различията в подготвеността на учениците тестовете трябва да се запазят като изпитна форма.

Според него тестът не би затруднил онези зрелостници, които са посещавали занятията и са си учили уроците редовно.

"Що се отнася до матурите по математика и природните науки резултатите са много добри", коментира министърът на образованието.

Според него малко по-слаби са резултатите от държавните изпити по история, география и философия.

Попитан дали е възможно някои от явилите се на матури да оспорят оценките си, в случай, че не са доволни от оценяването, Вълчев заяви, че не се допуска такава практика, а и засега няма информация за подобни случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Baba Yaga

преди 15 години

Ама то така е, когато имат по 220 извинени отсъствия - това прави три предмета (история, география и философия), които не са посещавани цяла година. Но това не е точно така. Ако учат по 7 часа и по 5 дни в седмицата, за една седмица отсъствие от училище това са 35 часа. Това прави 6 месеца плътно отсъствие!

38

Baba Yaga

преди 15 години

Най-важната дума в главата на всеки човек е собственото му лично име. Да, но името Димитър вече се изписва без последната буква, така - Димитъ. Ама той бил стресиран, написал го на контролно... По български език! Ама иначе - бил добро дете...Учениците пишат масово неграмотно. А по методика се учи, че колкото и гениални писания да е предал ученикът, ако те са написани неграмотно, той трябва да получи оценка слаб - 2 (две). На някои и двойката им е много. Той трябва да бъде спрян, докато не се научи да пише правилно. Или да пише, защото много ученици не познават и азбуките - кирилицата, латиницата... Да не говорим за глаголицата. И, понеже са чатърско и СМС-поколение, те пишат 4 и 6, вместо ч и ш. Дори и в заглавията на уроци, дори - и по време на писмено изпитване.За голяма част от днешната младеж българският език е по-чужд от английския!Учениците не различават семантиката (смисъла) на двойките:- светска/съветска (република, да речем)- преплувал/преплавал (с кораб) (Тихия океан, да речем)- оставам (тук/сам)/оставям (нещо, някого - сам)- правя (нещо)/права (линия)- любими (мой)/люби ме (прави любов с мен!)...Един ученик казва на друг: "Ти си най-големият лъжец, когото познавам. Попитах те за твоята интернет-кореспондентка три пъти. А ти ми даде три РАЗЛИЧНИ отговора. Първият път ми каза, че тя е китайка. Вторият път - че живее в Китай. Третия път - че живее в Бейджинг (Пекин)."Знанията им по история са фрапантни.- Константинопол е голям град, като ... Полша.- Спартанците се раждали с меч в ръка и умирали с меч в ръка.- По време на мумификацията, жреците изваждали отделните органи на починалия и ги поставяли в глинени буркани.- Видни участници във френската буржоазна революция (1789-1792) са... Жана д'Арк (участничка в 100-годишната война (1337 - 1475)) и генерал дьо Гол (участник във Втората световна война (1939-1945)).- Наполеон Лунапарк (Бонапарт)...Списъкът с любими примери съвсем не претендира за изчерпателност.---Защо е така?- Тате и мама им дават пари - по две учителски заплати на ден. За да не им се мотаят между краката, да не хабят електричеството, да не гледат общата любовница или общия любовник.-С тези пари децата им не си купуват книги, учебници, тетрадки, блокчета, химикали, моливи, водни бои... Купуват си грим, алкохол, цигари, наркотици, оръжие, ... Мислят, че като са правили секс с по-възрастен от тях, като са опитали тютюн, алкохол и наркотици са получили някакво висше познание и никой от учителите и родителите им вече не може да ги научи на нещо ново, важно, интересно... Вярват, че като убият някой съученик, набият полицай, учител или ***, като се уригнат в час или в междучасието се изпикаят в коша за ***, са много велики. Не дай Боже, да подкарат автомобил или мотоциклет!Ама то така е, когато имат по 220 извинени отсъствия - това прави три предмета (история, география и философия), които не са посещавани цяла година. Но това не е точно така. Ако учат

37

Мартин

преди 15 години

Да, защо да оспорва оценката си.... ТО НЯМА КРИТЕРИЙ, ТОй твърди, че неможе да оспорим оценките си... абе Вълчев съсипа образованието ти.. Твойте реформи са като УРАГАН БРЕ.. ИДват НЕОЧАКВАНО (както стана на 14-ти септември, като каза за матурите) и след себе си оставя само развалини :)

fallback