Снимка: БГНЕС
fallback

В делото “Сови” няма данни за корупция, контролирана от ДПС.

Заради изпратеното от шефа на  парламентарната вътрешна комисия запитване за оперативното дело, министър Михаил Миков съобщи, че в отдел "М" в ГДБОП е водено дело с името “Сови”, но по него няма информация за данни за корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС.

"По делото не е докладвано на бившия вътрешен министър Румен Петков", категоричен е Миков.

По думите му материалите, събрани по делото, са докладвани на прокуратурата и е образувано дознание по прокурорска преписка на СГП. В отдел "З" на ГДБОП няма данни за водене на такова дело.

Сигналът за "Сови" бе подаден от ДСБ и в него се твърдеше за разработка под това кодово наименование.

Според тъмносините по време на разработката са събрани множество данни за корупция, която е организирана и контролирана от ДПС.

В началото на месеца пред  Dnes.bg депутатът Атанас Атанасов обяви, че бившият вътрешен министър е прикрил разработка на МВР за подкупи и комисионни, които пълнят касата на Ахмед Доган.
 
"ДПС се спонсорира чрез създадените обръчи от свои фирми, които кандидатстват за обществени поръчки в областта на земеделието, горите, екологията".

За целта, според него, хората на Доган са изработили специална система: всяка фирма, която иска да спечели дадена поръчка, предварително, чрез посредник, плаща 20% от стойността на обществената поръчка в своеобразен фонд, "да го наречем Фонд подкупи на ДПС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

един от многото

преди 15 години

Европарите са за всички български граждани и са достъпни до тях. Единствено хората трябва да се научат да ги усвояват (за начало може да се научат да попълват формуляра за кандидатстване за обществена поръчка, както и формуляра за кандидатстване по Европейските програми, а не, като се приберат след работа да засядат на ракия и салата - това е най-лесното...зная). ЕС е организация с над 50-годишна история и Тя със сигурност е поела много горчив опит в борбата с корупцията в държави-членки, като Португалия, Италия и Гърция, които са бездънни ями, относно еврофинансирането. Прекалено глупаво би било, ако управляващите се опитат да мамят ЕС и прекалено жалко би било за самите тях, ако това стане. Колкото до институциите, които са призвани да съблюдават законността на изразходването на средствата от Еврофондовете, те не са български, а са на международно ниво с огромен опит в борбата с корупцията . Планирането е полезна и важна икономическа дисциплина, но точно такъв План "Полумесец" , за който се споменава, не съществува, както и думата "коалиционен рекет". Колкото до т. н. "източник от влиятелна неправителствена организация на финансови експерти", източници има много и всички бълват само отрицателна, негативна, грешна или непълна информация, която пък можем да наречем "поредния абзац" от т. н. План "СТРАХ", така любим на тези Неправителствени организации, Корпорации, Партийни шефове, Лихварски сдружения и прочие. А защо не се афишират добрите дела? Нима всичко, което се случва в Република България е гнусно, покварно, лицемерно, подвластно само на икономическия интерес и никога на патриотичния?...Едва ли...Просто някои искат да създават интрига, а на други Тя им харесва.

42

Първан

преди 15 години

И това ли са "Совите". Това е от "СкайФорум"Планът Полумесец По идея на Ахмед Доган се парализират финансово-контролните органи в държавата Яна МихайловскаСъществува план Полумесец, лично замислен и назован от Ахмед Доган. Дова разкри пред Седем източник от влиятелна неправителствена организация на финансови експерти. Планът предвижда ДПС да успее чрез традиционен коалиционен рекет да постави свои хора не само в министерствата, които се разпореждат с най-големите европари за проекти по програмите ИСПА и САПАРД. Най-коварната част от идеята е ДПС да контролира не само притока на евросредства, но и институциите, които са призвани да съблюдават законността на тяхното изразходване.В сърцевината на тайната стратегия е парализирането и полузадушаването на Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол и кадровото обяздване на Сметната палата. Превземането на ключовите ведомства обаче се извършва встрани от публичното внимание. То е атакувано с по-атрактивната част на сражението за европейските фондове. Кадровите напъни за внедряване на Доганови хора във възлови министерства се разиграват шумно като пехливански бой.В Министерството на регионалното развитие и благоустройството заместникът Хасан Хасан не крие враждата си с Валентин Церовски. Природната дарба на министъра да прилича на призрак, роден от мистериозна политическа тъма, съвсем разцъфтя по телевизорите тези дни. ДПС се закани да го върне там, откъдето бе изстрелян за важния пост с обвинението, че заради престъпно бездействие не е похарчена ни стотинка от няколко десетки милиона долара за проекти по ИСПА. Това означава, че съображенията на алчността вече са сложили прът в коалиционната псевдохармония на управляващите. Те показаха, че ще се борят до кръв кои фирми да печелят проекти, да ги прехвърлят на подизпълнители и да насочват финансови струи към съответните партийни каси. Задкулисното взаимно избутване зацикли. Дойде ред на дуели пред публиката. Неясният им изход забавя осъществяването на плана Полумесец. В него влиза и завладяване на паричните чучури откъм министерството на все по проблемния министър Дикме. В земеделското ведомство тази година 500 милиона евро по заема САПАРД трябва да преминат през тънки преразпределителни операции. Подобни стратегически апетити са насочили взора на Догановите воини и към Министерствата на екологията и на транспорта.Но тази част от сраженията за еврофондовете вече пренаситиха публичното пространство с нервни интонации и заплахи.На Валентин Церовски му предстои да се пържи в четвъртък в очакване не първото заседание на временна анкетна комисия, свикана с безпрецедентна скорост преди две седмици. Предложението за нея внесе Николай Камов от Коалиция за България. Емил Кошлуков не остави никакво съмнение с кого ще играе Новото време като обяви, че иска цялостно разследване за усвояването на европарите. Защото вече имало сигнали, че те се отклоняват към фирми, приближени към царисткия елит.Но спек

41

petko

преди 15 години

Не ви ли се струва, че на тази снимка Поган, с партизанския псевдоним *** е излезнал с монголоидни черти ?? :)))

fallback