В делото “Сови” няма данни за корупция, контролирана от ДПС.

Заради изпратеното от шефа на  парламентарната вътрешна комисия запитване за оперативното дело, министър Михаил Миков съобщи, че в отдел "М" в ГДБОП е водено дело с името “Сови”, но по него няма информация за данни за корупция, организирана и контролирана от ръководството на ДПС.

"По делото не е докладвано на бившия вътрешен министър Румен Петков", категоричен е Миков.

По думите му материалите, събрани по делото, са докладвани на прокуратурата и е образувано дознание по прокурорска преписка на СГП. В отдел "З" на ГДБОП няма данни за водене на такова дело.

Сигналът за "Сови" бе подаден от ДСБ и в него се твърдеше за разработка под това кодово наименование.

Според тъмносините по време на разработката са събрани множество данни за корупция, която е организирана и контролирана от ДПС.

В началото на месеца пред  Dnes.bg депутатът Атанас Атанасов обяви, че бившият вътрешен министър е прикрил разработка на МВР за подкупи и комисионни, които пълнят касата на Ахмед Доган.
 
"ДПС се спонсорира чрез създадените обръчи от свои фирми, които кандидатстват за обществени поръчки в областта на земеделието, горите, екологията".

За целта, според него, хората на Доган са изработили специална система: всяка фирма, която иска да спечели дадена поръчка, предварително, чрез посредник, плаща 20% от стойността на обществената поръчка в своеобразен фонд, "да го наречем Фонд подкупи на ДПС".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase