Европейският парламент ще нищи случая Майкъл Шийлдс.

Британецът бе осъден на 15 години затвор за опит за убийство, след като на 30 май 2005г. едва не уби бармана Мартин Георгиев.

Присъдата бе потвърдена на втора инстанция и намалена на 10 години затвор.

В жалбата, която днес ще гледат евродепутатите на заседание на Комисията по петициите на Европейския парламент се настоява Брюксел да се произнесе за "невъзможността и нежеланието на българските власти да се справят със случая, както и да помогнат на адвоката на Майкъл Шйилдс да задвижи процедура по възобновяване на делото".

Съдът по правата на човека вече отхвърли жалбата на Шийлдс като недопустима.

В началото на януари тази година президентът Георги Първанов заяви категорично, че има доверие в българската правосъдна система и не би посъветвал вицепрезидента Ангел Марин да упражни правомощието си на помилване на Майкъл Шиилдс.

Според Първанов по случая е приложима Конвенцията за трансфер на осъдени лица и не може да се очаква получаването на съгласие от българските институции за помилване, каквото те не могат да дадат.В средата на ноември 2007-ма британски издания съобщиха, че българското правителство практически е пуснало на свобода Майкъл Шийлдс.

Изданието Liverpool Daily Post написа, че президентът Първанов е изпратил писмо до английските власти, в което разрешава процесът и решението за съдбата на Шийлдс да бъдат взети от съответните органи в Обединеното кралство.

Британските медии гръмнаха, че справедливостта вече е възтържествувала и невинният пленник най-накрая ще бъде освободен.

Тогава потърсени от Dnes.bg за коментар, от прессекретариата на президента съобщиха, че такова писмо има и то е било изпратено още през октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase