Държавна агенция "Национална сигурност" /ДАНС/ разкри, че ислямската организация "Вяра" незаконно проповядва "уахабизъм" в България.

Организацията не е регистрирана официално, но е вписана с решение на Софийски градски съд от 2002 г. под названието Фондация "Вяра".

Агентите на ДАНС са разкрили, че фондацията развива дейност, несъответстваща на целите, заложени за изпълнение в учредяването й.

Доказано е, че през последните години организацията се явява като основен проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи.

Учредители на “Вяра” са трима български граждани, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия.

Активистите на "Вяра" са проповядвали идеите си в Смолянско.

Под влияние на "уахабизма" са така наречените "черни вдовици" в Чечня, извършили едни от най-кървавите самоубийствени атентати.

Теолози твърдят, че уахабизмът е най-войнстващото крило на сунитския ислям и проповядва завръщане към изначалното общество - това на пророк Мохамед.

Тяхната идеология е "повторна ислямизация" на света.

От ДАНС допълват, че проникването на религиозната идеология в исляма сред българските мюсюлмани води до конфликти в общността и би могло да бъде предпоставка за появата на радикални нагласи и социално напрежение, заплашващи етно-религиозния мир в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase