Фондация "Вяра"е била проводник на нетрадиционни духовни идеи. Снимка: Булфото
fallback

Държавната агенция "Национална сигурност" проверява дейността на ислямската благотворителна фондация "Вяра", която през последните години е била проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи.

Проникването на религиозна идеология, близка до течението на „салафизма” в исляма, сред българските мюсюлмани, изповядващи традиционния за региона сунитско-ханефитски ислям, е съпроводено с процеси на разделение и появата на конфликти в общността и би могло да бъде предпоставка за възникване на радикални нагласи и социално напрежение, заплашващи етнорелигиозния мир в страната. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Днес служители на ДАНС са се срещнали с ръководителите на фондацията.

Фондацията е регистрирана с решение на Софийския градски съд на 16 юли 2002 година. Установено е, че "Вяра" развива дейност, несъответстваща на целите, заложени при учредяването й.

Поради това Софийската градска прокуратура е предявила иск по реда на Гражданско-процесуалния кодекс за прекратяване на юридическото лице с нестопанска цел.

Учредители и членове на управителния съвет на "Вяра" са трима български граждани, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия.

Те поддържат връзка със саудитски граждани, които финансират и определят насоките в дейността на фондацията.

Финансирането не се извършва по банков път и това ограничава публичността и контрола за размера, произхода и предназначението на финансовите средства, съобщават от правителствената информационна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

очевидец

преди 15 години

Нямам нищо против исляма , корана, или както си искайте го наричайте ... Но съм живял в чужбина известно време и нямаше начин да не ми направи впечатление отношението на турците-имигранти към българите. сърдечно "комшо" ... и подтикнат от интерес се позапознах и поразпитах ...Един ми разказа как в училище в час по история му обяснили за българите и тяхната държава - "това са бедни турци, които са ПОДАРЕНИ от нашия султан на руснаците" ... брех, как е станало попитах - "Нашият султан случайно видял руската принцеса и се влюбил в нея - попитал руския цар какво иска за нея, а той му отвърнал - България. Е, султанът бил голям мъж, но с една слабост - жените и се съгласил. Но никой не го упреква, защото разбирали слабостта му" ...Ако щете вярвайте! Гимназиялен урок по история! Не знам вече от коя провинция беше тоя тип. Но какво значение има ?!?Как се чувстват т.н. от нас православни в Турция ? Забраняват им каквото си помислите. Как се чувстват кюрдите ( примерно сравнени с евреите ) и примери много още ... Така чеее, сори, но не ми пука какъв е коранът и какво проповядва ( аз съм атеист принципно ) , но няма да имам капка толерантност към всякакви подобни .А, и да не забравяме че турция е единогласно най-европейската мюсулманска култура, но и че все пак за 1000път военните предотвратиха идването на радикалните на власт ...

19

преди 15 години

Цялата тази *** работи против България. Да не забравяме "новите ***" и продажници. *** на Доган - Христо Бисеров, Йордан Цонев и другите *** нагласени от ДПС на сладки служби, за да позакрият етническия характер на тази партия.

18

терца белот...

преди 15 години

Къде го видя тоя фанатичен антитурцизъм, не е ясно. Ясно обаче е казано: "Коранът тук няма нищо общо - поредната погрешна стръв която да мразим, за да не се открие истината." Коранът т.е ислямът т.е изповядващите го хора - българи и турци не е (и никога не е бил) обект на ничия омраза дори по време на турското робство - това си го набий в кухата лейка дето я имаш за равновесие!!!. Покрай лъжата писана и повтаряна милиони пъти, че някой някого мрази успешно виреят и се развиват ограмна пасмина "толерантни" ***, хранещи се с мършата от подобни лъжи. Капсулират електорат, внушават страх от някакви етнически конфликти, размахват пръсти, крадат и се подиграват (и със собствените си избиратели) и всеки път са във властта. Видяхме докъде ни докараха - коментарът тук е излишен.Къде видя "турците са виновни"?Къде видя СКАТ? Къде видя комунизъм? Всъщност не, комунизъм има - в твоята глава. Точно комунизмът фабрикуваше подобни на теб индивиди които понятие да си нямат какво представлява той и ето ти го резултата - преписани отнякъде втръснали на всички нормални хора простотии. "Не че няма нещо вярно ама..." НЯМА АМА - първо това дето е вярно и тогава ама и пр. Ясно!! Оптимист бил! И ние да сме били оптимисти. Типичния стил - наглост. Ние ще ви... пък да сте вие оптимисти. Ясно е, че на теб ти харесва но на нормалните хора - не.За латиницата, езика, обидите не си струва да коментирам - който няма аргументи лепи епитети и показва собствената си простотия.

fallback