Втори ден продължава стачката на превозвачите в страната. Тази сутрин, около 40 товарни автомобила, отново се събраха пред ТЕРЕМ в Търговище и потеглиха на протестно шествие към Омуртаг.

Шофьорите протестират срещу високите цени на горивата, размера на акциза и лошата инфраструктура. Те настояват за отпадането на винетните такси през 2009 година.

„Плащаме винетки по 1000 лв. и караме по възможно най-заобиколните и разбити пътища” – коментира превозвачът Петър Петров. Той допълни, че заради лошите пътища и заобиколните маршрути се бавят доставките, което води до плащане на 200 евро неустойки от страна на превозвача.

„Събота и неделя да забранят да се движим, лятото заради жегите, а зимата заради снега и няма кой да го изчисти – на не остава време кога да работим” – сподели Петров и махна с ръце.

Все пак превозвачите очакват преговорите да са с положителен край за тях. „В противен случай много фирми ще обявят фалит и няма да можем да посрещнем високите цени” – сподели Христо Иванов.

Той припомни думите на Министър Орешарски, който преди време твърдеше, че в България цените на горивата са най-ниски и го опроверга: „Това не е вярно. В Европа седем страни имат по-ниски цени от нашите”.

Иванов каза, че трябва да се стигне до някакво споразумение. В противен случай в четвъртък ще бъдат блокирани пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase