Снимка: БГНЕС
fallback

Учителите вече няма да имат право да дават частни уроци на учениците, които обучават. Това предвиждат приетите от депутатите промени в Закона за народната просвета.

Никакво право да дават частни уроци няма да имат и директорите и помощник-директорите на училищата, както и началниците и служителите в Инспекторатите по образованието.

За да удостоверяват, че не дават частни уроци, учителите и служителите ще подават декларации за липсата на конфликт на интереси.

С поправките се въвеждат т.нар. защитени училища. Те ще са в райони със силно разпръснати населени места.

Защитено училище ще става учебно заведение, което би трябвало да бъде закрито заради липсата на деца, но закриването му няма да стане, заради липса на близко училище или пък средищното училище не може да поеме децата.

Защитените училища няма да се закриват и ще получават допълнително финансиране от държавата, а списъкът с тях ще бъде обявен на сайта на МОН.

В окончателния текст на Закона за народната просвета остана изискването за усвояването на книжовния български език. Узаконяват се и матурите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Даскалеску

преди 15 години

ако и на катаджиите забранят да взимат рушвети , а прокурорите накарат да вкарват бандитите и политиците в пандиза - то ще вземем да цъфнем , бе ! А пък и Дани Педеразззааа вземе да се обръсне - направо рай !

69

преди 15 години

Мисля,че проблема е много сериозен.В училището на сина ми вече напуснаха почти всички учители по Английски език и Информационни технологии.Сега годината ще довършва някаква "учителка" с курсове в езикова школа,която знае по-малко от учениците си.Ето такива кадри може да намери г-н Вълчев,за да запушва пробойните в училището.Пък и не виня тези,които бягат от училище.

68

от53

преди 15 години

Не съм им скучна,гарантирам.На тях всичко им е скучно с изключение на мобилните телефони.Трябва да влезете за мъничко в тази система,за ден може би,и няма да повярвате на очите и ушите си.В началото,когато споделях с родителите си с какво се сблъскавам,те не ми вярваха.Трябваше им време,за да разберет,че не преувеличавам.Аз самата съм завършила преди 10 години,което не е чак толкова назад във времето,а и в никакъв случай не съм била примерна ученичка-но това днес не е училище с ученици.Специалист съм по предмети,които са балгодатни за провеждане на дискусии,формиране на лично мнение,лична изявано,за да случи това в час,на среща трябват личности,а не празни души,които да се възхищават на сводниците,само защото карали S-класи и в дискотеката всеки се страхува да не ги бутне,настъпи или нещо подобно.Това са млади хора,за които цитирамХамлет е ,какво от това,че Ботев е знаел,че отива да умре-и мен не ме е страх от смъртта,Австралия е в Европа,Румъния е свръхколониална сила,в Аржентина се говори на аржентински,а в ирландия на ирландски.Масово големите ученици нямат понятие от това какво представлява демокрацията,тоталитаризмът,кой е Сталин и т.н.Но с удовоствие взимат банкнотата по време на избори и пускат "вярната" бюлетина.Образованието и здравеопазването са съсипани умишлено-не се съсипват,те вече са съсипани!А това означава духовен и физически геноцид спрямо българската нация.Ние вече не сме нация,ние сме стадо овце.

fallback