Жертвата на покушението Георги Стоев. Снимка: БГНЕС
fallback

Говорителката на правозащитната организация "Репортери без граници" Елса Видал е шокирана от убийството на Георги Стоев в България.

Организацията, чието седалище се намира във френската столица Париж, следи внимателно спазването на правата на журналистите и особено случаите на репресии срещу представители на медиите.

„От агенция Франс Прес научихме лошата новина за убийството на Георги Стоев. Бяхме направо шокирани, защото точно в момента подготвяме доклад за насилията срещу журналисти в Европа, в който посветихме отделна глава и на България”, каза Видал.

Говорителката на "Репортери без граници" твърди, че познава работата на Георги Стоев и обстоятелствата около самото убийство.

"Стоев беше известен като хроникьор на мафията в България. Той никога не е криел, че в определен момент сам е бил близък с тези хора. Тоест, имал е надеждна информация за подземния свят. Ние сме разтревожени тъкмо от това: че навярно съществува пряка връзка”, каза още Видал.

„Имали сме случаи на заплахи и на опити за убийство, но убийство не е имало от няколко години. В Сицилия няколко журналисти са поставени под полицейска охрана, понеже срещу тях има заплахи за убийство от страна на организираната престъпност. Имаше и един убит британски журналист в Северна Ирландия, който разследваше връзките между тамошната полиция и въоръжени групировки, замесени в контрабанда на наркотици. Журналистите винаги са под заплаха, когато се занимават с подобни опасни разследвания”, посочи Видал.

Тя уточни, че правозащитната организация "Репортери без граница", ще реагира официално за убийството на Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

24

дедо

преди 16 години

Хора,не ви ли се струва,че някой ни е качил в машината на времето и ни е върнал 15 години назад.Да спрем тая *** машина.Хайде всички на площада довечера в 17.30 часа.

23

Viktoria

преди 16 години

Шокиращо е,че убийствата в центъра на София посред бял ден започват да се превръщат в често срещано явление. Преди повече от три месеца беше убито младо момче в близост до църквата "Света Неделя", сега убийство на оживено място, в пиков час от деня... Какво става в нашата страна!? И защо такива сериозни теми са актуални за кратък период от време и след това на принципа, всяко чудо за три дни, не се говори по тези наболели проблеми!?

22

мунчо

преди 16 години

Г-жа Видал е шокирана от това убийство и с право.Не може един човек който иска да каже истината за мафията и нейните връзки с властта да бъде убит и то така показно.Разни изказват мнение , че така му се падало , че имал дебел врат и други подобни тъпотии.Едно шимпанзе има повече мозък от такива.Ей ,*** , утре тези същите ще пратят някои да ти вземе колата или къщата , ще изнасилят дъщеря ти , ако имаш такава , може и синът ти , ще им продадът дрога и ако се опиташ да говориш по този въпрос щее те "светнат", разбираш ли за какво става дума с тъпия си мозък? Тези които ще дойдат , ще бъдат изпратени от същите или почти същите които изпратиха убииците на Стоев.Сега сети ли се , че властта иска да затвори на всеки устата предварително , още преди да са те наклецали!

fallback