Снимка: Булфото
fallback

"Георги Стоев бе убит от тези, които му пишеха книгите, а не от тези, за които пишеше и аз мисля, че ще има друг Георги Стоев", каза писателят Петър Христозов.
 
Според него убийството е станало, защото повече не е имало за какво да се пише.

"Сред хората, които му пишеха книгите, бяха и такива като Владо Даверов. Не го убиха тези, за които пишеше в книгите - Маджо, Маргините. Не, не са те. Те само седяха и се подсмиваха. Още повече, че част от книгите са измислица", каза още Христозов.

Той разказа, че Георги Стоев е бил самотник, който е искал да се изяви и дори е споделял пред него, че е престъпник.

Издателят Недялко Недялков обаче контрира мнението на свои колеги, работили по книгите на убития Георги Стоев, че покушението е заради бизнес извън литературната му дейност.

„За мен той нямаше бизнес извън книгите си”, каза Недялков пред Нова телевизия.

Той определи твърденията за бизнес интереси, погубили писателя, като несериозни и посочи, че Стоев е излязъл с името си срещу босовете на мафията, като нарече поведението му „Донкихотовско”.

„Жоро беше конспиративна личност, излизаше от мъглата, предаваше си ръкописите и изчезваше”, разказа Недялков.

Издателят припомни и за опасенията на Стоев, че ще бъде убит.

„Той ми разказа, че е било планирано да свидетелства в съда срещу Маджо и да последва арестуването му, но след намеса на вътрешния министър, операцията била отменена”, каза Недялков.

Съпругата на покойния писател Христо Калчев, който в продължение на две десетилетия описваше живота на подземния свят в България пък заяви, че не е изненадана, а шокирана от убийството на Стоев.

Пред  Елисавета Калчева, Стоев не е споделял за заплахи, но й казвал, че знае как да се пази.

Георги Стоев, който през последните години стана известен със скандалните книги за групировките бе убит в понеделник.

Той бе прострелян в главата около обяд недалеч от хотел "Плиска" в София.

Стоев почина късно снощи въпреки хирургическата намеса в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

..........

преди 15 години

a i o6te ne6to...knigite si gi e pisal sam nikoi ne mu gi e pisal ;)

63

..........

преди 15 години

"Георги Стоев бе убит от тези, които му пишеха книгите, а не от тези, за които пишеше" ....... :D:D:D:D drug pat tctc......

62

andro

преди 16 години

Геоорги Стоев бе пощенска кутия в която постъпваха всички компромати и секретни сведения от враждуващи групировки и страхуващите се за бъдещето си високо поставени служители на МВР. Той не бе писател а сценарист, който снабдяваше с сведения групата от редактори, издатели и писатели , изпитващи страх да излязат със своето име пред обществото.След като се замеси в политиката с разни писма и дискове по пощенските кутии,някой среди разбраха че работата става дебела ще се разкрие страшната конспирация за паралелни структури и побързаха да го премахнат. Помислете върху това което съм написал, съпоставете фактите и сами ще дойдете на истинския отговор. Има ли във вътрешното министерство паралелно изградени структури, особено в тия направления събиращи информация с помощта на специални разузнавателни средства? Възможно ли е съществуването на такива структури в съдебната система и прокуратурата? Кой снабдяваше Христо Калчев за неговите романи и кой хора пишеха тия романи използвайки името на Калчев.(след смъртта му са скараха ,кой е автора на последния му роман) След смъртта на Калчев чие име се използваше за автор на продължаващите да излизат от същата писателска колегия мутренски романи? След смъртта на Стоев, пак се оказа че има написани книги, с не потвърдени авторски права в някой редактори и издатели.

fallback