Вътрешният министър Румен Петков представи материали, които по думите му еднозначно доказвали, че се лъже по безскрупулен и безпардонен начин.

Целта била оклеветяване на МВР и на ръководството му, заяви МВР-шефът, след като бе изслушан от вътрешната парламентарна комисия.

Петков предостави на журналисти документи, които, според него, уличават в лъжа бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов.

Относно твърдението на Танов при вчерашното му изслушване пред комисията, че "през главата му е искана справка от заместника му Донка Георгиева", министър Румен Петков каза, че такава справка е искана и резолирана от тогавашния директор на Национална служба "Полиция" Валентин Петров. Справката засяга организираната престъпност и е наредена за проверка на работни дела на сътрудници в сектор "Икономика".

Петков посочи, че в справката не фигурират имената на сътрудниците, а има само техните псевдоними. Той добави, че Донка Георгиева е направила предложение да бъдат наказани двама служители на министерството, защото не работят по изготвянето на справката. Скоро след предложението й за наказанията Ваньо Танов е предложил Донка Георгиева за пенсиониране, каза Румен Петков.

Той добави, че срещу началника на политическия му кабинет Александър Петров никога не е имало дело, а е имало само предварително производство срещу Комисията по хазарта и администрацията й. Александър Петров е съдействал на комисията и прокуратурата е приключила проверката с отказ да образува дело срещу него, посочи министърът на вътрешните работи.

Относно твърденията на Ваньо Танов на вчерашното заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, че главният секретар на МВР Валентин Петров е предупреждавал бизнесмена Георги Самуилов за разработки срещу него, министър Петков каза, че разработката по Самуилов е започнала през декември 2004 г., когато директор на НСБОП е бил Валентин Петров. След приключването й срещу Георги Самуилов и още петима души е било повдигнато обвинение от прокуратурата за неплатени 2-3 милиона лева данъци и за участие в организирана престъпна група, обясни Петков.

По повод на дупнишките бизнесмени братя Галеви, Петков посочи, че според направените предварителни анализи не е имал основание да я откаже. По повод на това дали е уведомил премиера за въпросната среща, Петков заяви: Не мисля, че за всичко, което предприемам като вътрешен министър трябва да уведомявам министър-председателя. Министърът на вътрешните работи обясни, че срещата с Галеви е била записана по негово разпореждане, но не уточни дали записите все още се пазят.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че при тях е получена засекретената стенограма от заседанието на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, провело се в сряда.

Именно на това заседание Ваньо Танов обяви, че Румен Петков е бил разработван от службите под името "Запалката".

Рано тази сутрин МВР-шефа бе категоричен:„Този цинизъм трябва да има някаква граница“

Министърът отбеляза, че е много вероятно всички лъжи, които се разпространяват да бъдат доразвити и да се използват за манипулиране на политическия процес в България.

„Всичко, което става, е удар срещу МВР. Тези, които се опитват да намерят нещо за хвърленото за “Запалката”, трябва да знаят, че ще стигнат до кривата круша“, каза още Румен Петков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase