Реконструкцията на черепа е продължила четири месеца и половина. Снимка: БГНЕС
fallback

Цар Самуил е починал на 70 години от тежка рана в областта на лявото слепоочие и ухо. Това заяви директорът на Института по антропология към БАН член-кореспондент проф. Йордан Йорданов.

Вероятно българският владетел е искал да се защити в битка и е вдигнал двете си ръце нагоре, при което те са били счупени, каза професорът при представянето на реконструирания череп на българския владетел.

Самуил не е бил лекуван, тъй като счупените кости са започнали да зарастват много накриво.

Освен това, сигурно не е можел да се храни, тъй като е била повредена и долната му челюст, каза проф. Йорданов.

Реконструкцията на черепа е продължила четири месеца и половина, а гипсовата отливка е била предоставена от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Скелетът на българския владетел е открит в саркофаг на южния бряг на Преспанското езеро, който е на гръцка територия, през 1969 г. Тогава гръцкия археолог Николаос Муцопулос намира четири саркофага и само един от тях не е ограбен. Той предава черепа и три кости на българските учени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

98

az

преди 16 години

Селяците край Охридското езеро говорят за Самовил-приказен цар от времето на самовилите.А Самуиловата твърдина е била направена да влачат местните ангария и да не мислят за глупости.Винаги,когато чужда войска е идвала пред Охридските порти,бранителите с добро ги отваряли .Пак ви казвам-аз живея в България и съм българин,роднините ми са в Македония,Америка,Канада,Австрия....Да бъдат живи и здрави,да си гледат живота и да не се отдават на омрази и глупости!Прадядо ми и неговите другари-хайдути са се били и клали като животни с други хайдути като тях-В КИЛИИТЕ НА БИТОЛСКИЯ ЗАТВОР,ЗАЩОТО ЕДНИТЕ СА БИЛИ БЪЛГАРИ,А ДРУГИТЕ СЪРБОМАНИ!Това е било около 1896-97 година.Хора /луге/,живейте си живота,не мразете братята си,не се занимавайте с емоции и глупости!Бъдете щастливи!/БИДЕТЕ СРЕКНИ!/

97

az

преди 16 години

Дядовците и бабите на моите родители са родени през50-те60-те години на 19-ти век във Вардарска Македония и определено са се чувствували като българи,както повечето "преродбеници"/възрожденци/.Сегашните им наследници в България сме българи.Братовчедите ми в република Македония се чувствуват македонци.Там действително се тълкува различно историята и се насажда гадно.ехидно и отрицателно отношение към България и българите.Или с братовчедите ми от Р.Македония , които сме добри приятели ,Братовчед на майка митайно си мислим за нашите прадядовци /които са братя/,аз за техния,че е претърпял метаморфозата българин-сърбин-македонец,междувременно пак българин през двете световни войни, а пък тои мисли,че моят от македонец идентичен със сегашните в Р.Македония е станал българин,което не го прави задължително лош и продажен човек "великобугарски платеник и предавник на македонското дело".Братовчед на майка ми от Р.Македония ,почина 2005 год. на 93 години с лекота се преобразяваше на сърбин,българин или македонец според обстоятелствата.При тези почти шизофренични обстоятелства няма смисъл да спориш с човек от Пиринска Македония ,който заявява,че не е българин,защото е македонец.Всеки нормален човек рискува психическото си здраве ако се занимава с това.Желая на нормалните хора вМакедония-Пиринска,Вардарска и Егейска да си живеем живота и да не се занимаваме с глупости.Много,малко-колкото сме-толкова.А тези с емоциите да правят каквото знаят.

96

sting

преди 16 години

FILIP MAKEDONSKI IMAL O6TE EDIN SIN NEZAKONEN KOITO IZBQGAL V AZIQ I TAM SYZDAL PRABYLGARSKIQ NAROD. POSLE TOZ NAROD PRESQKYL DUNAVA I STIGNAL 4AK DO PRARODINATA NA SYZDATELQ SI. OBA4E 4UDNO 6TO NAREKYL NOVIQ NAROD BYLGARI ANE NOVOMAKEDNOCI. HAHA

fallback