Фирмите, преработващи плодове и зеленчуци, срещат все повече затруднения при осигуряване на достатъчна по количество и качество българска суровина за преработка.

Консервните фабрики са принудени да внасят плодове и зеленчуци за преработка от страни, чието производство е субсидирано, което се отразява негативно на българското земеделие и на практика е износ на национален доход.

Това коментираха от Съюза на производителите на плодове и зеленчуци за БТА.

Въпреки многократните опити на производителите на плодове и зеленчуци, на преработвателните фабрики и техните браншови структури поотделно да ангажират държавните институции за решаване на проблемите, до момента не са отчетени особени резултати.

Липсва дългосрочна държавна политика за стабилизиране и развитие на един традиционно експортно ориентиран бранш - отглеждането и преработката на плодове и зеленчуци, алармират от бранша.

Заради изложените проблеми от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци предлагат всички заинтересовани страни от бранша да обединят усилията и действията си, да обсъдят открито проблемите и да изготвят Програма за общи действия.

Срещата по този повод ще се състои на 20 март в Пловдив и на нея са поканени всички фирми, преработващи плодове и зеленчуци, производители на суровини, научни работници и представители на държавните структури.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase