50, 2 % от населението на България са представителки на нежния пол. Жените обаче често са поставени в по-трудна ситуация от мъжете. Смъртността при тях е по-голяма, а качеството им на живот e твърде незадоволително, заяви председателката на Асоциация “Да съхраним жената” Йорданка Ненчева.

Според Ненчева, съществува дискриминация срещу жените по отношения на тяхната професионална реализация. Безработните жени са повече от безработните мъже и дори, когато работят, взимат средно с по 30 % по-ниски заплати.

Освен това част от жените са принудени често да сменят работата си. При някои това става 3-4 пъти годишно, което ги натоварва психически. По думите на Ненчева, сезонната работа също ощетява жените, защото те работят по четири месеца, но след това ги уволняват.

В този нерадостен контекст Асоциация „ Да съхраним жената“ си е поставила за цел да обучава представителките на нежния пол, така че те да станат по-конкурентноспособни на трудовия пазар и да ги подпомага, в случай че жените искат да започнат свой частен бизнес.

Вниманието на организацията е насоченo преди всичко към момичетата, които сега завършват училище, както и към тези без родители. Основна цел е тяхното наемане на работа веднага след като завършат средното си образование.

Ненчева подчерта, че за възрастните хора не е достатъчно само да имат Клуб на пенсионера в квартала. Нейното предложение е за възрастните жени да се създадат „центрове за общуване“, които да са оборудвани с домакински уреди, телевизори и шевни машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase