Снимка: Булфото
fallback

Над 30 неправителствени и 50 други организации настояват премиерът и президентът да подкрепят идеята за закриване на домовете, защото те са вредни за децата. Това заяви Нели Петрова, председател на управителния съвет на Института по социални дейности и практики.

В момента 16 000 български деца живеят в подобни интернати т.е. домове за сираци, деца с увреждания, деца с противообществени прояви и т.н. “Някои деца стават заложници на училищата - има случаи, когато те живеят в регионален център, а ги водят на училище в някое село, само за да не го затворят“, подчерта Нели Петрова.

„За съжаление броят на изоставените деца у нас на 100 000 души е сравним с този в Молдова, Беларус, Украйна и Русия”, каза още Петрова и допълни, че всяка година около 1000 бебета от родилния дом отиват направо по домовете.

Според Събина Събева, директор на Международна социална служба, парите, които сега се дават “за бетониране на социалните институции”, където не се осъществява никаква реформа, а само се правят най-належащите ремонти, могат да бъдат пренасочени към създаването на комплексни, превантивни услуги в общините.

За да стане това възможно е необходимо всяка община да оцени необходимостта от предоставянето на подобни услуги, които да са достъпни за всяко семейство. Целта е да се намали броят на изоставените деца.

Според Събева превантивната работа трябва да започва при всяко съмнение, че новороденото ще има някакъв проблем. Броят на изоставените новородени в София при предоставяне на такава услуга е намалял със 70 %.

Друга подобна услуга е подкрепата за самотните майки и за родителите на деца с психични и физически увреждания.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения Соня Владимирова заяви, че държавата трябва да „поеме своята отговорност и да бъде създаден национален план, който координира всички дейности по намаляване на броя на изоставените деца."

Владимирова е казала, че до 10 години е възможно закриването на домовете, ако сега започне създаването на малки алтернативни жилища за по 5-8 деца, където те да се чувстват като у дома си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

observer

преди 16 години

Добра идея, но неразвита докрай. Домовете за изоставени деца са инкубатор на престъпност и етнорасов упадък, спор няма, но не е достатъчно да се закрият, без да се вземат мерки за провеждане политиката на лебенсраум-а, сиреч изтребление на подчовешките отпадъци и расовата тор, обитаващи тези домове. В противен случай нашите паркове и градини, гари и безистени, и всевъзможни бърлоги и унтергрунд ще бъдат заляти от хилядите *** мутантчета, продукти и на свой ред възпроизводителина битов алкохолизъм, наркомания и расова мръсотия.Предполагам знаете кое е било първото дело, което германският Райх е свършил в разгромената полско-еврейска държава от 39-та година. Събрали са всички "клиенти" на лудници, и домове за умствено изостанали, наредили са го до стената, и са им теглили по един диск за сбогом. Ако една нация иска да оцелее в днешния свят на тотален упадък, обръщане към благородните образци на Третия Райх е задължително условие за самосъхранение...

12

nar

преди 16 години

моето мнение е че майки като тази която родила 4 деца и ги оставила от раждането им трябва да се кастрира или нещто подобно.Неможе да баде оставена така тя ще ражда и щеги изоставя още 10.трябва да има закон за такива майки.

11

вера

преди 16 години

Според мен това със закриването на домовете за деца сираци,деца с увреждания... е малко нереално!1-во в България има толкова много изоставени деца откъде ще се намерят приемни семейства, които да ги отглеждат в нормална семейна среда, предвид ниските доходи на населението!Друг е и проблема с осиновяването.Има хора материално осигурени, които искат да дарят един нормален живот на едно такова дете,но това става мнооого трудно,а понякога даже и не ти позволяват,заради някъква дреболия.Както гледах в един репортаж за една жена - адвокат,материално осигурена, която няма деца и иска да осинови такова дете,да му даде по-добър живот,да има жилище, образование,а защо не и бизнес в последствие,да бъде щастливо и обичано и да я наследи те не и разрешили, защото била на 50 години и вече я сложили в "графа" умиращи.Пълна тъпотия.Тъпотия та чак до шия!Така се дразня!Според мен не трябва да се закриват тези домове.Те са нужи.Но трябва да се подобри квалификацията на възпитателите да се повиши тяхната отговорност към тези деца, защото положението в тези домове е наистина трагично.Такива деца винаги ще има това е неизбежно,колкото и гадно да звучи!

fallback