Над 30 неправителствени и 50 други организации настояват премиерът и президентът да подкрепят идеята за закриване на домовете, защото те са вредни за децата. Това заяви Нели Петрова, председател на управителния съвет на Института по социални дейности и практики.

В момента 16 000 български деца живеят в подобни интернати т.е. домове за сираци, деца с увреждания, деца с противообществени прояви и т.н. “Някои деца стават заложници на училищата - има случаи, когато те живеят в регионален център, а ги водят на училище в някое село, само за да не го затворят“, подчерта Нели Петрова.

„За съжаление броят на изоставените деца у нас на 100 000 души е сравним с този в Молдова, Беларус, Украйна и Русия”, каза още Петрова и допълни, че всяка година около 1000 бебета от родилния дом отиват направо по домовете.

Според Събина Събева, директор на Международна социална служба, парите, които сега се дават “за бетониране на социалните институции”, където не се осъществява никаква реформа, а само се правят най-належащите ремонти, могат да бъдат пренасочени към създаването на комплексни, превантивни услуги в общините.

За да стане това възможно е необходимо всяка община да оцени необходимостта от предоставянето на подобни услуги, които да са достъпни за всяко семейство. Целта е да се намали броят на изоставените деца.

Според Събева превантивната работа трябва да започва при всяко съмнение, че новороденото ще има някакъв проблем. Броят на изоставените новородени в София при предоставяне на такава услуга е намалял със 70 %.

Друга подобна услуга е подкрепата за самотните майки и за родителите на деца с психични и физически увреждания.

Изпълнителният директор на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения Соня Владимирова заяви, че държавата трябва да „поеме своята отговорност и да бъде създаден национален план, който координира всички дейности по намаляване на броя на изоставените деца."

Владимирова е казала, че до 10 години е възможно закриването на домовете, ако сега започне създаването на малки алтернативни жилища за по 5-8 деца, където те да се чувстват като у дома си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase