Физически лица, търгуващи без разрешение със стоки, които биха могли да бъдат използвани за прилагане на изтезания или други форми на наказание, в случай, че извършеното не съставлява престъпление, ще бъдат глобявани между 500 и 1 000 лева.

Това предвижда приетият на второ четене от парламента законопроект за прилагане на регламент на ЕС за търговията с някои стоки, които биха могли да бъдат използвани с цел изтезания или други форми на жестоко, нечовешко или унизително отношение. 

Предвидена е имуществена санкция от 1 000 до 5 000 лева за юридически лица и еднолични търговци, които осъществяват износ и внос на такива стоки

Ако нарушението е повторно, глобата ще бъде от 2 000 до 10 000 лева.

Занапред лицата, които кандидатстват за разрешение за търговия със стоки, които биха могли да бъдат използвани за изтезания и наказания, ще подават заявления до министъра на икономиката. 

В този контекст е интересно дали под удара на закона ще попаднат и доста от артикулите, продавани в сексшоповете, като камшици, бичове и нашийници, с които, при необуздана употреба, можете да пострадате наистина сериозно. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase