Снимка: Dnes.bg
fallback

62 % от българското население е работещо, останалите са или учащи, или пенсионери и безработни. Това заяви Пламен Гергинов, началник на сектор в Министерството на труда и социалната политика.

Ведомството е управляващ орган на Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси 2007 – 2013 г.“. През миналата година по програмата са били отворени 6 схеми за кандидатстване по проекти, а сега са около 20.

Целта е повишаване на заетостта, осигуряване на достъп до качествено образование, както и социалното включване на хората с увреждания и малцинствата.

Междинните звена, където също могат да се подават проекти по програмата, са Агенциите по социално подпомагане и заетостта и просветното министерство. Цялата информация за кандидатстването с проекти и сроковете е качена на сайта на социалното ведомство.

Днес програмата бе официално представена във Варна в рамките на „Панаира на туризма и свободното време“. Общата сума по нея е 1 милиард и 213 милиона евро.

Според Гергинов високият процент на неработещите в страната се явява като най-мощния ресурс на кадри и в тази област е нужна постоянна работа от страна на различните институции.

По програмата са разкрити няколко схеми за осигуряване на заетост на безработните и подпомагане на хората над 50-годишна възраст.

Една от схемите, по която може да се кандидатства с проекти, е за насърчаване на заетостта в браншовете с недостиг на кадри. По нея могат да кандидатстват бенифициенти от сферата на туризма.

Сред другите схеми са тези свързани със създаване на условия за лицата с увреждания и адаптирането на средата.

По думите на Гергинов масово хотелите в курортите не са адаптирани за инвалиди. То бе категоричен още, че в най-скоро време на 100 % трябва да се адаптират за инвалиди и училищата и детските градини в цялата страна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

ot men

преди 16 години

Не е ли крайно време всякакви тия депутти, политици онбуцмани и всякакви други избираеми търтеи да са най-много до 65г. при избирането им. Добре нека да дават акъл в партиите, но след 65 да нямат място никаде в държавната баница и нека дадът пример. Така и така не ходят в залата народните представители и не е ли време да ги намалим пне на 160 като данъкоплатците намаляха с 2 милиона.

17

6efa

преди 16 години

za boga neka vnesat albanski ku4eta da ba4kat a nie 6te im sme 6efove to e prosto kakto be v gyrciq ama lo6oto e 4e i albancite za po zadrujni ot nas i kakvoto kajat go pravqt a nie samo prikazvame dai da se digame na noj kato 97g i pred parlamenta da izritame vsi4ki i da upravlqvame nie mladite

16

KKK

преди 16 години

А *** другар Пламен Гергинов, началник на сектор в Министерството на труда и социалната политика да не би да се води в процента работещи а? Събрали се *** да ни информират кой работи и кой не ?След *** най неработещи са именно плужеците в министерства и агенции. Бог да пази данъкоплатците !

fallback