Снимка: БГНЕС
fallback

„Не ме притеснява законовата пречка на възрастта“, обяви в ефира на bTV новият стар председател на Българската академия на науките /БАН/ академик Иван Юхновски.

Той не скри, че се притеснява от това, че съдът може да отмени избора му, след като вчера трима учени внесоха във ВАС жалба срещу преизбирането му.

Юхновски добави, че от вчера има високо кръвно налягане, но изтъкна, че законът позволява да се заема поста “Председател на БАН” и след 70-годишна възраст.

Той определи като “материални и властови амбиции” реакциите срещу него и нарече “инсинуация” информацията, че е обещал на пенсионери-академици служба доживот в БАН срещу това да гласуват за него.

Академикът бе преизбран вчера с 85 гласа за, 18 против и 5 бели бюлетини. Малко по-рано неговият единствен конкурент - акад.Никола Съботинов, се оттегли от участие в избора.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

undefined

преди 16 години

И какво, науката да започне да обслужва изцяло и само интересите на бизнеса а не на обществото, така ли?Аман от "модерни" и "съвременни" ***!

17

знаещ

преди 16 години

Проф. Янко Янков представи достатъчно документи и доказателства за лабораториите на смъртта и за личното участие на председателя на БАН ак. Иван Юхновски в създаването на високотоксични отрови.

16

млад учен

преди 16 години

БАН трябва да се закрие.Тази академия е обежище на комунисти:професори и академици,които са толкова стари,че не могат да правят никаква съвременна наука.За да станеш професор или академик,преди 18 години - трябваше да си ПАРТИЕН ЧЛЕН....е тия всички са такива.БАН е на никому ненужен.Тази академия е комунистически паметник....

fallback