С промени в Наредбата за пенсиите и трудовия стаж се удвоява процентът за осигурителен стаж на хората, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят, стана ясно след днешното заседание на Министерски съвет.

Така всеки месец работа след придобиване право на пенсия ще носи 0,25% осигурителен стаж, т.е. 3% годишно, при 1,5% досега досега. Целта на промяната е да се стимулира отлагането на пенсионирането и съответно удължаването на трудовия стаж.

С други промени в Наредбата се предвижда пенсиите, които се изплащат на живеещи в чужбина лица, вече да се превеждат по лична сметка в банка или с поименен чек на адрес, намиращи се на територията на страната, където лицето пребивава или живее, а не както досега – в страната, където лицето живее постоянно.

Освен това вече експертните решения на НЕЛК и ТЕЛК (за даване на категория инвалидност и др.) ще могат да се обжалват пред Софийския административен съд, а не пред Софийския градски съд. Разпорежданията за възстановяване на неправилно изплатени суми за пенсии, отпуснати по международен договор, ще могат да се обжалват пред управителя на НОИ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase