Снимка: AMY
fallback

Една четвърт от българите не са наясно със съдържанието на термина "трафик на хора", показва изследване на Агенция "Медиана" сред 1502 души над 18 години, направено в периода 11 - 21 декември миналата година. 

Понятието "трафик на хора" обаче определено поражда негативна асоциация за българското общество, пише в заключението на доклада.  

Запитаните свързват "трафик на хора" преимуществено със случаите, когато жертвите са проститутки, става дума за донорство на органи, трудова експлоатация без заплащане.

Данните дават основание да се предположи, че в случаите, когато трафикираните не понасят щети, за общественото мнение това не е "трафик на хора".  Две трети от българите (при младите - над 70 на сто) не виждат нищо лошо и осъдително в това българин да се хване на работа "на черно" в чужбина, а твърдо осъждащите подобно поведение са под 9 на сто.  

В случаите на трафик с цел сексуална експлоатация общественото мнение е по-склонно да търси "вината" в самите проституиращи (36 на сто).  

Зад понятието "трафик на хора" обществото подразбира преди всичко трафикирането на българи, а не транзитирането на чужденци през България.

Основните асоциации на понятието "Трафик на хора" се концентрират около сексуална експлоатация - на първо място, трудовата експлоатация - разбирана най-вероятно като незаплащане на уговорени възнаграждения за положен труд и опит за насилствено "закрепостяване" на работещите на черно. 

С отпадането на ограниченията за трудова мобилност в общия европейски трудов пазар, както и с намаляване на емиграционните нагласи, основната тежест на "трафика на хора" ще се носи от чисто криминалните форми - донорство, продажба на деца и транзитния трафик на чужденци.     

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

xxx

преди 16 години

vsichki koito ne sa naqsno kak deistva trafika na hora v svetoven ma6tab..mogat da izgledat novoizlezliq film TRADE koito nagledno dobre obqsnqva kakato po dqvalite e tova "trafik na hora" za neznaeshtite...

2

smehh

преди 16 години

...nikoga nikoq jena(i ne samo...)da razbira kakvo ozna4ava tova!!!

1

MEDIANA

преди 16 години

MNOGO MI E INTERESNO ZASHTO VSE MEDIANA PRAVI PROUCHVANIATA ZA ADMINISTRACIITE !!! MNOGO "STRANNA" RABOTA... PUK I NALI SA EDNI VIDNI EKSPERTI- DRUGI KATO TIAJ "NIAMA"... HAIDE SEGA I TOVA GO DOBAVETE KUM DOKLADA NA EK V RAZDEL KORUPCIA :)

fallback