Снимка: B92
fallback

Двамата българи, които бяха задържани в Босилеград, в момента се намират в окръжното следствие във Враня, в югоизточната част на Сърбия. Повдигнато им е обвинение за оскверняване на национални символи. Делото във Враня е по бързото производство и ще се гледа още днес, осигурен им е служебен адвокат. Третият български гражданин ще плати само парична глоба. И тримата са родени през 1980 г. Dnes.bg припомня, че активистите на ВМРО бяха задържани в неделя на сръбско-българската граница при граничния пункт Олтоманци. Двамата са арестувани по обвинения, че са скъсали сръбско знаме, а в багажа на третия била намерена бухалка, твърди сръбската полиция. Групата активисти са от Добрич, Варна, Силистра и Шумен и са пътували до Македония, за да участват в поклонението пред паметната плоча на Мара Бунева. Насочили се обаче към Босилеград, след като поклонението в Скопие бе отменено заради трагичния инцидент с македонския военен хеликоптер, при който загинаха 11 души. В Босилеград активистите се поклонили пред паметната плоча на Левски и тръгнали обратно за България. Сръбската полиция обаче има своя версия. Двама българи се спрели пред Дома на културата в Босилеград, счупили държателя, на който било знамето, скъсали националния флаг и част от него внесли в автобуса. На граничния пункт автобусът е спрян и в него е намерена скъсаната част от знамето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

JonySofia

преди 16 години

Извините ме за някои правописни грешки, но се вълнувах като писах и бързах. Срам , срам и това ми били българи...:( тъжно наистина. Едни *** сте всички тези ,които казаха и дума против момчетата ,ваши сънародници.

48

JonySofia

преди 16 години

Гюнтер каза: "Съгласен съм на македончетата да им се правят мизерии, да им се късат, изгарят и поругават знаменца и символчета. Напълно оправдано е, защото и нацията и символите им са измислени и са едни комплексари.Но защо сърбите? С тях сме в прекрасни отношения през последните години и не би трябвало да се конфронтираме с тях сега.Ако тия двама *** са били малко по-умни и да разсъждават, може би щяха да разберат как се правят нещата."Абе идеоте, а кой мислиш промива 2 милиона българи и ги нарича "македонци" че да мразят своите роднини тук в България? Кой през 1920 г. пуска версията че сме татари ,за да ги учуждава, кой им написа учебниците ,където ние сме монголоиди а те поотмци на Александър Велики? Кой праща по затворите, пребива и уби хиляди българи през 20те години на миналия век за да се асимилират българите в Македония? Кой бе *** ***?! "В добри отношения" сме били.***, *** нещастен не заслужаваш да живееш тук, гадна гнида проджана.

47

JonySofia

преди 16 години

Абе повръща ми се като чета мненията на 70% от пишещите. Нашите момчета са постъпили много правилно, Босилеград и Западните покрайнини винаги са били български, анексирани са в пределите на Югославия ,която вече не съществуват. Там живеят етнически българини ваши роднини, които са тъпчени и унижавани от сърбите. Мръсни предатели, явно наистина планът за тоталното профанизиране на нацията ни е успяло, та чак чета да "гният по затворите" не ви ли е срам бе ***?! Заради такива като вас сме на това дередже долни *** , а не заради онези 2или 3 момчета отишли да защитят български земи с българско население. И какви братя са ни сърбите ве ами войната ,която ни обявяват за Съединението, ами Македония?! Невежи *** , родоотстъпници , жалки ***! Срам е от вас!

fallback