Снимка на кораба "Ванеса", направена от НТВ /Русия/
fallback
Бизнес интереси на притежателите на българския товарен кораб „Ванеса“ са причина за потъването на кораба, на който имаше 11 моряци. Това мнение изказа украинският транспортен министър Йосиф Вински, цитиран от ИТАР-ТАСС. По думите му корабът е получил две предложения за изтегляне, но капитанът отказал помощта. „Явно такава е била заповедта на собствениците, решили да икономисат пари за спасителна операция. Именно икономиите доведоха до трагедията“, посочва Вински. Той отбеляза, че екипажът е бил уведомен за възможно влошаване на метеорологичните условия, и че няма да може да се излиза в морето. Собственикът на фирмата „Борд Марин” обяви, че са получили подробна оперативна справка за взетите от капитана решения. Първоначално капитан Мирослав Костадинов отказал да отплава от украинското пристанище Бердянск заради силен вятър със скорост 15 метра в секунда. „Ванеса” е напуснал пристанището в 23,45 м. руско време, когато вятърът е бил попътен със скорост 8-10 метра в секунда, твърди Дойчин Дойчинов. Още при първия сигнал за бедствие в 2 часа през нощта опитният български капитан е поискал от украинците незабавно да изпратят хеликоптер. От фирмата-оператор на кораба „Ванеса” категорично опровергаха информацията на украинското министерство на извънредните ситуации, че са отказали да разпоредят на екипажа да върне кораба на пристанището след предупрежденията за настъпваща буря. Междувременно двамата български експерти, изпратени да се включат в разследването на инцидента с "Ванеса", пристигнаха в руския град Темрюк. Румен Симеонов и к. п. д. Желю Вълков разговарят с българския консул Любомир Попов за по-нататъшните им действия на място. Досега само един член на екипажа на „Ванеса“ е спасен – вторият механик Николай Димитров, разпознати са телата на двама моряци - Георги Желев и Петко Момчев. Днес спасителите видяха сал, но все още не е ясно дали на него има моряци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

пипелота

преди 16 години

не се карайте.Това е глупаво момчета.Живота е кратък.Единия от екипажа е 1-ви братовчед на татко.Преди време свако ми беше на този кораб,както и на кораба Елена,когато се случи нещастието.И почти съм сигурна,че всичко е планирано.И двата ,,кораба,, са на един и същи собственик.Все още се надяваме да са оцелели.Моите съболезнования на семействата на починалите.

33

стан

преди 16 години

дали "Ванеса" или "Хера" все едно и също. Бог да ги прости моряците. съболезнования на бизките им. лошо, много лошо.

32

Anya

преди 16 години

Poznavam Kapitana Miroslav, razkoshen dobur umen i otgovoren muj.Priyatel na muja mi. Poznavam i Adrian. Dobro momche istinski priyatel .Ne sum go vijdala yadosan vinagi usmihnat s ogromni sini ochi. Vse mi e pred lizeto. Zyal jivot moryak. Da molim gospod da gi postadi tyah i semeistvata im! Bog da prosti veche zaginalite momcheta!

fallback