Най-необходимите продукти за бедстващите туристи ще бъдат доставени чрез хеликоптер. Снимка: Булфото
fallback

Хеликоптер "Ми-2" ще достави около 200 кг храна за бедстващите туристи, блокирани от снега в хижа "Чумерна" в Еленския балкан, съобщиха от Гражданска защита. 

Хляб, консерви и колбаси, доставени от Гражданска защита, се опаковат в чували, които ще бъдат спуснати от 2-3 метрова височина край хижата. 

Екипажът има готовност да транспортира деца и възрастни със здравословни проблеми, ако бъде подготвена площадка за кацане край хижата. 

Хеликоптерът ще излети в 15 часа от летището в Горна Оряховица.   Операцията се координира от областната управа, администрацията на община Елена и дирекция "Гражданска защита".

По разпореждане на министър Емел Етем за туристите Министерството на държавната политика при бедствия и аварии /МДПБА/ подготвя пакети с хляб, вода, кафе, кашкавал и други необходими продукти за 2-3 дни, похвалиха се и от това ведомство.

70 туристи, между които 25 деца от София, Бургас, Русе, Стара Загора и други градове, пристигнали за новогодишните празници, от три дни се намират в плен на снежната стихия.

Триметрови преспи са блокирали подстъпите към гр.Елена, където е обявено бедствено положение. 

Съвместно с дирекция "Гражданска защита"-Сливен и община Твърдица е създадена организация за извеждането на туристите през Твърдишкия проход, който е затворен за движение още през миналата година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

svidetel

преди 15 години

Това, което пише тук е почти вярно. Казвам почти, защото незнам какво е било на х.Чумерна, но знам какво беше на Шешкинград (другата хижа с 21 туриста). Пуснаха ни консерви, хляб, масло, чай, кафе и още доста неща-вече не си спомням с точност, но имаше храна за поне няколко дни. Но и при нас хвърляха чувалите(за ***) с храната където им падне. До тъмно сме събирали. Дори имахме съмнения, че остана една торба ненамерена( може би със салама:). Все пак важното е, че се наядохме доволно и всичко свърши добре. А колкото до това, че не ни е било мястото там- Живеем в 21 век. Не може 20-30см сняг да парализират цяла българия, да има само 1-2 роторни машини за половин България и накрая пак обикновените хорица да са виновни, че искали да се повеселят един път в годината. Нова година беше все пак. Мина доста време вече и сега само веселите спомени са в съзнанията ни. И на пук на всички- следващата Нова Година- още по- високо ще посрещнем :))))

26

шабан

преди 15 години

ава дойнов льохман

25

Елица Георгиева

преди 16 години

Аз съм една от тези, които получиха подаръците на Емел Етем. Когато се обадиха в хижата, че ще има хеликоптер им беше отговорено, че не ни трябва хеликоптер, а машина за чистене на сняг. Отговорът беше Може да искате машина, обаче сега сме ви осигурили хеликоптер. Ей за това няма да го платим!/това като отговор на въпроса кой ще плаща хеликоптера/. Освен това-от хеликоптера поискаха писта 15/15м.Беше им осигурена писта 50/50. С добрите чичковци от хеликоптера трябваше да си замине и човекът със счупения крак/който беше от нашата група/. Хеликоптерът не само, че не кацна/при идеално тихо време, кристален въздух и без грам вятър него ден/, а и изобщо не сниши. Метна чувалите /черните торби за ***, които продават по магазините/ като бомби и планинските спасители цял час ги търсиха по тъмно и се върнаха премръзнали. Така, ето какви луксозни благини получихме: салам-да, кроасани, по 1 шоколад за децата, пастет/който от височинното падане бомбира/ и 6 /ШЕСТ/ бутилки вода на 70 човека. БЕЗ ХЛЯБ,КАШКАВАЛ,КАФЕ и т.н. луксове. Какво се хвалят от ведомствата изобщо не ме интересува. Аз бях там и знам, че без наемателя на вилното селище МАРИО МИТОВ, без всеотдайните хижари и без момчетата от планинската спасителна служба от хижата нямаше да оцелеем.

fallback