ВАЦ предприема строг контрол върху медиите си. Снимка: Dnes.bg
fallback

Под заглавие “Опасно негодувание” германският всекидневник Кьолнер Щатанцайгер публикува днес обширна статия за дискусиите в България и Германия около Баташкото клане.

Това съобщи днес DW.

В публикацията се описват подробно преживяванията на българската историчка Мартина Балева, станала жертва на безпрецедентна медийна кампания в България. В статията се цитира изказване на управителя на медийната група ВАЦ Бодо Хомбах, който се извинява за обидите по адрес на Мартина Балева, отпечатани на страниците на вестниците “Труд” и “24 часа”. Припомняме, че и двата всекидневника са собственост на ВАЦ.

На тази тема се спира и агенция EPD, като акцентира върху факта, че с оглед на случая Балева ръководството на ВАЦ е решило да контролира в бъдеще не само организацията на издателската работа, но и съдържанието на статиите, помествани на страниците на българските вестници на ВАЦ.

Медийният концерн ВАЦ съобщи, че въвежда по-строг контрол на медиите, чийто собственик или съсобственик е той в страните от Източна и Югоизточна Европа, предаде и B92.

„Досегашната политика на фирмата, съгласно която ние се грижехме само за издателските въпроси, а занимаването със съдържанието оставяхме на редакциите на тези вестници, няма да може да продължи поради лошия опит, който имахме”, заяви ръководителят на концерна ВАЦ Бодо Хомбах.

„В бъдеще няма да бъдат сключвани договори с медиите в тази част на Европа, които предвиждат ВАЦ да няма право да се намесва в редакционната част от работата. По този начин ВАЦ не желае да се намесва в политиката на други страни, а да осигури спазване на стандарта за журналистическо качество и истинност в отразяването”, каза Хомбах.

Според информацията на B 92 промяната на политиката е предизвикана от критиката, отправена през последните дни по адрес на „Труд” и „24 часа”.

Германският „Шпигел” вчера писа, че двата вестника, използвайки националистическа реторика, са предприели хайка срещу специалиста по история на изкуството Мартина Балева, която изрази съмнения в правилността на официалната версия на т. нар. масово клане в Батак през 1876 г., извършено от армията на Османската империя.

В петък ВАЦ съобщи, че журналистите и медиите трябва да внимават да не станат средство за пренасяне на нетолерантност и омраза.

ВАЦ вече е поискал мнението на генералния секретар на Международната федерация на журналистите Ейдън Уайт.

ВАЦ е вторият по големина медиен концерн в Германия и един от най-големите в Европа. Той е собственик или съсобственик на 38 всекидневника в 10 страни и на няколкостотин други списания и специализирани вестници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

истиян

преди 16 години

Стига сте се дзверили бе.Едно е клане на официалната турска армия , друго от българи мюсулмани и башибузук. Левски българин го е предал-не забравяйте.

18

porednoto evreisko d

преди 16 години

ами ВАЦ собственост на евреи какво може да се очаква ....те са навсякаде,разбират от всичко и искат ВСИчКО...

17

Йовчо

преди 16 години

Аз самият не съм купувал от тези издания, откакто станаха по 70 стотинки. Като за парцали е твърде скъпо!

fallback