Учителите все още са с по-ниско заплащане отколкото е средната работна заплата в бюджетната сфера, отбеляза Станишев. Снимка: Булфото
fallback

Правителството има готовност от 1 януари следващата година да провежда ускорено, изпреварващо увеличение на доходите на учителите, каза министър-председателят Сергей Станишев на пресконференция в Министерския съвет, на която присъстваха и министрите Даниел Вълчев, Пламен Орешарски и Петър Димитров.

По думите на премиера това може да стане по няколко начина, като сред тях е изпреварващото увеличение на заплатите на учителите от 1 януари 2008 г. Заедно с допълнителното трудово възнаграждение, което получават учителите през годината, това ще доведе до приблизително изравняване на заплатите в сферата на образованието със средната работна заплата в бюджетния сектор, посочи Сергей Станишев.

Той отбеляза, че учителите все още са с по-ниско заплащане отколкото е средната работна заплата в бюджетната сфера. Към края на юни тя е 521 лв., а заплатата на учителите е близо 444 лв. от 1 юли. Това е разполагаемият доход средно месечно, който включва и допълнителното трудово възнаграждение, което се дава на три плащания през годината, допълни премиерът.

Предвижда се още от 1 януари 2008 година да се въведе и вторият стълб на диференцираното заплащане, което ще позволи средно разполагаемият доход на учителите да надхвърли 560 лв. на месец.

Правителството планира тази политика да продължи през цялата 2008 и 2009 година, като в края на мандата се очаква най-добрите учители да имат над 920 лв. средно разполагаем доход месечно. Това, по думите на премиера, е значително увеличение, изпреварващо другите сектори, но то се основава на разбирането, че е необходимо да се направят стъпки, с които да се гарантира по-високо качество на образованието.

Министър-председателят посочи още, че в следващата бюджетна година ще бъде предвидено осигуряване на безплатни учебници на учениците до 7-ми клас включително, вместо както е досега - до 4-ти клас. Това ще съдейства за намаляване броя на отпадащите ученици, допълни Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

izbiratel

преди 16 години

Станишев към учителите: Качваме заплатите, ама друг път!Учителите към г-н Станишев: А ние ще гласуваме за вас, ама друг път!

45

А.Павлов

преди 16 години

Голяма брада за цялата ни гнусна държавица ! Благодарим на хората като Станишев че ще затрият българския народ и държава , и 1300 години история ще си останат само история !Иде новата генерация , *** , *** - терористи , малко наркомани и скоро бягащи от България мутри ! ебахте ни мамата , но пък сте откраднали толкова че можете да се пенсионирате кадето си искате..... Майкави *** мръсни ,в гробищатат в кокалите ! Ще се видим в ада !

44

преди 16 години

най -вероятно е ударил поне една голяма водка и е пушил трева преди да изрече тези суми като заплати.Той си верва че ще бъде на власт чак до 2009.Блажени са верущите!Ostawka!!!

fallback