Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ реши днес на всички академични сгради и лаборатории на университета да увисне надпис: „Посегателството срещу Алма матер е позор за България“.

Това съобщи ректорът на СУ Боян Биолчев. Надписът е във връзка с решението на МС за отнемане на Ботаническата градина в Балчик от СУ, като предоставя само 11 декара на университета, а на МК остава 183 декара.

Помолен да коментира днешното писмо на директора на двореца Тошко Гяуров до него, Биолчев каза, че в писмото на Гяуров не се казва само едно: „че дойде в моя кабинет с една група архитекти, за да иска съгласието да построи ваканционно селище на терена“.

С човек, който работи в културата и е дошъл да разговаря с мен като представител на мутренски интереси, просто не разговарям, категоричен бе Биолчев.

Попитан за днешната пресконференция на министъра на културата проф. Стефан Данаилов, Биолчев каза: „Разбрах, че през септември щял да ме кани на среща, той не ми е партиен секретар, за да ми спуска решения като директива на партията. Той не можа ли да ме покани преди да бъде взето решението на МС, както между другото се бяхме разбрали“.

Според ректора на университета тепърва ще започне съпротивата на научната гилдия. Ботаниците са възмутени, току- що говорих с председателя на БАН, който абсолютно защитава каузата на университета и ботаниците му ще се намесят също на наша страна.

Цялата университетска общност ще се противопостави, защото допусне ли се прецедентът от най-голямото висше училище на България, без негово съгласие да му бъдат взети имоти, това означава разюздано ограбване на активните имоти на висшето образование и всички го знаят. Така че Стефан Данаилов фатално закъснява със смяна на курса, каза Биолчев.

Запитан дали скандалът не е заради двата билета, които заплащат посетителите на градината - един на Двореца и един на Ботаническата градина, Биолчев каза, че и „това има значение, но ние започнахме да продаваме билети, след като осъдихме МК, че не ни отчислява пари от техните билети и ние продаваме билети по решение на ВАС“.

Цялата оратория на директора на Двореца е повторение на пледоариите пред ВАС и даже политически неморално е да се вадят тези аргументи, защото съдът се е произнесъл в полза на СУ. Имаме да взимаме 290 000 лева от министерството по решение на ВАС, има изпълнителен лист и те не се изплащат. Е, това държава ли е, попита Биолчев.

Най-голямата наглост е, че посочват и какво е необходимо на науката. Освен това Министерство на образованието и науката е дало отрицателно становище по искането на Данаилов за Ботаническата градина, за което се обадих да благодарих на Даниел Вълчев, каза още Биолчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase