Биолчев не пожела да коментира какви са интересите и целите, които стоят зад това решение. Снимка: Булфото
fallback

С това решение на Министерски съвет отрязват главата на университета. Това заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ Боян Биолчев по повод решението на Кабинета за отнемане на голяма част от имота на СУ в „Двореца“ - Балчик и предоставянето му на Министерство на културата. На 19 септември ще имаме Общо събрание и ще решим каква ще бъде нашата реакция. Университетът е пъдил царе, ще изпъдим и една коалиция. Това е позор, каза Биолчев. Той не пожела да коментира какви са интересите и целите, които стоят зад това решение, след като преди това имаше съдебни решения в полза на Университета по спора с управата на Двореца. С днешното решение Министерски съвет уточни правата на управление на ДКИКЦ “Двореца” и Софийския университет по отношение на Ботаническата градина в Балчик.

Според представителите на университета с това решение Ботаническата градина на практика ще престане да съществува, понеже проектът предвижда да се ограничат правата на ползване и управление на Алма матер до разсадник и стопански двор на около 11 декара от общо 200 декара. Решението на МС гласи: Правителството отне от Министерството на културата - Държавен културен институт културен център „Двореца“ Балчик и от СУ "Св. Климент Охридски" правото на управление върху недвижим имот със статут паметник на културата с категория национално значение защитена територия с площ от 196 048 кв. м. Отнетият имот се предоставя отново на същите ведомства - на Министерство на културата поземлен имот с площ 183 489 декара от местността „Двореца“ заедно с всички разположени в него сгради и съоръжения, включително сграда със застроена площ 45 кв.м.; на СУ поземлен имот с площ 6,904 декара /по кадастралната карта на Балчик разсадник/ и поземлен имот с площ 4,769 декара /стопански двор/ заедно с всички разположени в тях сгради и съоръжения. Частта от терена, която се предоставя безвъзмездно за управление на университета попада в охранителната зона на груповия паметник на културата Културен център Двореца. Теренът е подходящ за използване за изследователски цели в областта на паркоустрояването, за развитие на научна дейност в областта ботаниката и чрез обособяването на подобен център се гарантира възстановяването, поддържането и режима за опазването на този национален паметник на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

СТОЯН

преди 16 години

КАТО , чета нещата по долу става ясно че този професор Биолчев не прави протест за университета. Той явно не е такъв човек, защо не направил нещо да защити собственоста на университета а само се "ядосва" когато има нещо гнило. Така че и аз като бивш студент се срамувам, няма университет в САЩ кадето може да има подобен ректор.

30

Градинар

преди 16 години

До:професор Боян БиолчевРектор наСофийски Университет Св. Климент Охридски Здравейте.Пише Ви възпитаник на Факултета по биология към Софийския Университет.Искам да споделя с Вас моята потресеност от действията на Ваш служител.Така наричаният, д-р Косев, директор на университетските ботанически градини, изживявайки се не на директор, а на Диктатор - причинил следните щети на университета:- от както е на длъжността директор, броят на напуснали по взаимно съгласие, уволнени или с прекратени трудови договори е повече от 50 за няма и 2 години. Това може да се провери в личен състав.- Студентите по ботаника във факултета по биология посещават ботаническата градина на околовръсното, а не тяхната си... нашата. Тази която носи названието университетска. С две думи ботаниците не ходят в ботаническата градина.- Градината във Варна вместо да расте на растително разнообразие, тя се превръща в конюшна. Просто му се искало на диктатора да има кон.- Градината в Балчик....кой прави постоянно скандали? Кой иска да има постоянна суматоха? Кой има полза от това? Да наистина има полза.- Ботаническата градина в София. За нея...След като се приключи с каквато и да е научна, изследователска дейност, тя се превърна в терен за купони, партита, сватби. Магазин за цветя ще Ви посрещне още на входа. Сега вече е и Фирма...университетска фирма за озеленяване.Та след една десета от изброените щети (знаете откъде може да вземете още) бих искал да направя следните изводи.Два апартамента в София, кола не каква да е, а Волво, цветарски магазин на ул. Раковски и още 2 в Русе, оранжерия в Княжево и още доста неща. Как се купуват с една заплата? Дори тя да се равнява на професорска.Защо ли има постоянно някакви ремонти в Градините? Кой краде в суматохата? Колко лева е отчел в счетоводството от магазините за цветя на входовете на Градините? Видяхте ли кабинета на директора на градините? Видяхте ли кожения салон вътре? След като си направи предаване Цветен магазин по БНТ на гърба на Университета, си отвори фирма университетски озеленители.Та това ли е работата на университета? Какво направи той за науката през тези 6 години? Къде е научният му екип? Къде е какъвто и да е екип? Ако това е реномето на моя университет, то аз не се гордея с него.Считам написаното дотук е достатачно, за да вземете адекватни решения по въпроса с директора на УБГ. Когато едно растение има ***, то се пръска с инсектициди. Когато една Университетска Ботаническа Градина има ***....Вие знаете какво да правите.*Това писмо ще бъде пратено на възможно най-много хора, запознати с обстановката.

29

преди 16 години

"Красотата ще спаси света" Ф.М.Достоевски

fallback