Президентът Джордж Буш подписа на 3 август приетия от Конгреса на САЩ Закон за безвизово пътуване.

Документът е с голям обхват, който покрива ред области и поставя специален акцент върху сигурността, отбелязва Дойче веле.

По същество това е „документ за сигурността“ с текст от 363 страници.

В програмата, която позволява безвизово посещение до 90 дни, участват 26 държави, 22 от тях са в Западна Европа.

От много време САЩ са под голям натиск да разширят тази програма и да включат в нея поне 12 нови държави.

Една от тях е България, заедно с другите 9 нови членки на ЕС.

Една от промените, в сравнение с предишни версии на проектозакона, е тази, че броят на държавите, които могат да бъдат включени в програмата, вече не е ограничен.

Привилегии за безвизово пътуване могат да бъдат дадени на всяка активна държава-партньорка на САЩ в борбата срещу тероризма.

За да се квалифицира една държава и да влезе в програмата е необходимо „нейните граждани да са демонстрирали, че спазват изискванията на Закона за имиграцията и националността, които се отнасят до целта и продължителността на тяхното пребиваване в САЩ”.
 
Едно от тези изисквания е броят на отказите на визи на граждани от определена държава да е под 10% от всички молби.

Това също е промяна - предишната цифра беше 3%.

България в момента има 17% откази и е далеч от целта.

Има изискване гражданите на кандидатките систематично да спазват срока на пребиваване, за който са дошли в САЩ, и да не остават да живеят и работят нелегално.

Това ще бъде проследявано от изходна система за контрол по границите на САЩ, която - пак по силата на новия закон - ще бъде въведена постепенно.

Засега допустимият процент нарушители не е определен.

След определянето на този процент, ако броят на гражданите на една държава е по-голям от нормата, държавата няма да може да участва повече в програмата.

Това са само някои от изискванията, допълва Дойче веле.

Други се отнасят до разширяване на споделянето на информация, контрол върху личните документи и ред двустранни мерки, които трябва да са в действие преди една държава да бъде включена в безвизовата програма.

Сега, след успешното приемане на този закон, между България и САЩ трябва да започне размяна на работни групи и разработване на подготвителни мерки на експертно ниво.

В най-добрия случай, процесът може да отнеме 2 до 3 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase