Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си на улица "Сердика" в София днес, съобщи директорът на Център "Спешна медицинска помощ" д-р Георги Гелев.

Той уточни, че сигналът за смъртта на Антонов е постъпил в центъра между 14.00 и 15.00 часа от съседка на Антонов.

По думите на д-р Гелев, смъртта на Антонов е настъпила преди няколко дни.

След като полицията и прокуратурата приключат работата си по огледа, ще осигурим трупна кола, допълни той.

Съседи споделиха, че дъщерята на Антонов се е притеснила, тъй като той не вдигал мобилния си телефон и отишла да го потърси в жилището.

С помощта на ключар вратата е била разбита и Антонов е открит паднал на пода.

Съседи разказаха още, че Антонов не е бил притеснен материално, дъщеря му много се е грижила за него, имал е отпусната и пенсия от правителството.

Наскоро в апартамента му е направен ремонт. Бил е мълчалив, но не е имал проблеми с никой от съседите, нито те с него.

Dnes.bg припомня, че през 80-те години на миналия век Антонов беше обвинен за участие в атентата срещу Папа Йоан Павел II.

Атентатът срещу главата на Римокатолическата църква бе извършен на 13 май 1981 година на площад "Свети Петър" в Рим.

Тогава Сергей Антонов е служител на Българска гражданска авиация (БГА) "Балкан" в Рим.

Антонов е задържан на 25 ноември 1982 година от италианската полиция по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа.

Освен служителя на БГА "Балкан", Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече са се върнали в България.

Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през през май 1985 година и завършва през март 1986 година.

На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор.

Той е освободен поради липса на доказателства и се завръща в България през 1986 година.

Здравето му обаче е съсипано.

Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в БГА "Балкан", след което е пенсиониран по болест.

При посещението си в България папа Йоан Павел II заяви, че никога не е вярвал в участието на България в атентата.

Атентаторът Али Агджа миналата година бе освободен от италиански затвор, където излежаваше доживотна присъда от 1981 година. В момента той е в затвор в Турция.

Аз не поддържах в последните 15 години контакти със Сергей Антонов, а и той се беше отчуждил много от всички, каза преводачът от италиански Асен Марчевски, който превеждаше по време на процеса срещу Антонов.

Сергей Антонов като човек понесе най-тежкото обвинение - атентат срещу държавен глава и то най-охранявания човек в света тогава- папа Йоан Павел ІІ. Антонов се държа много мъжки и винаги отговаряше, че е невинен. А той беше един обикновен български служител, даже не и ръководител на представителството на БГА "Балкан" в Рим, чудовищно и несправедливо обвинен. Може да направим паралел сега с несправедливо осъдените медицински сестри в Либия, допълни преводачът.

В изминалите години ми се е случвало да се видим случайно на летището, но само сме се поздравявали и разменяли по няколко любезни думи. Той много се беше отдалечил от всички, а и ние сякаш не го търсихме, за да не му напомняме за онези тежки моменти, сподели Марчевски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase