Осигурени са 2 милиона и 200 хиляди лева до края на годината за допълнителни възнагражения на служителите от МВР.

Персоналните суми за всеки един служител ще бъдат определени на база месечна оценка, обяви в Стара Загора министърът на вътрешните работи Румен Петков. Други 2 милиона лева са определени за заплащане на още 20 часа месечно допълнителен труд. Сега нормата е 50 часа, поясни министърът.

Средната заплата в МВР е два пъти по-малка, отколкото в съседни страни. През тази година сумата е 840 лева. Двойно ще се увеличат средствата, които се полагат годишно за дрехи и ще станат 400 лева.

Близо 300 служители от вътрешното министерство ще бъдат обучени за работа на ГКПП, които са външна граница на ЕС.

Първите нови униформи на полицаите гражданите ще видят през септември, каза още министър Петков.

Той откри днес следобед заедно с кмета на Стара Загора д-р Евгений Желев нов Център за административни услуги към група "Български документи за самоличност" при ОДП. Центърът отговаря на всички изисквания на ЕС и ще бъде първият в страната, който ще въведе тази есен услугата "снемане на биометрични данни".

На пресконференция по-късно министър Петков определи подадената днес оставка на Ангел Александров като началник на Националната следствена служба като полезна и заяви, че тя няма да се отрази на работата на МВР.

Dnes.bg припомня: седмици наред лекари, учители, горски стражари, социални работници, металурзи от Кремиковци, протестират с искания за достойно заплащане на труда им.

Днес премиерът Станишев заяви: "Превителството няма да действа под натиск за увеличаването на трудовите възнаграждения".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase