Според Либия, с декларацията на ЕС за сестрите ни евроблокът прилагал двоен стандарт. Снимка: АР
fallback

Генералният народен комитет за външните връзки и международното сътрудничество на Либия /либийското външно министерство/ разпространи комюнике, в което отхвърля декларацията на Съвета на външните министри на Европейския съюз по случая с осъдените на смърт български медицински сестри и палестинския лекар, съобщи Дарик радио, цитирайки агенция ДЖАНА.

Комитетът изразява изненада, че в становището, разпространено от европейски представители на такова високо равнище, се изразява съмнение в справедливостта на либийското правосъдие и се призовава изпълнителната власт в Либия да се намеси по отношение на присъдата, като в същото време Европа призовава за независимост на съдебната власт в целия свят, продължава комюникето.

Тази позиция се отхвърля, тъй като утвърждава двоен стандарт, какъвто Европа отдавна прилага спрямо страни от Третия свят, твърдят от либийското министерство.

Бихме искали да очакваме от европейски представители на толкова високо равнище съчувствие към заразените либийски деца и техните злощастни семейства, както и да взимат смели решения, за да им помогнат в човешкото нещастие, се казва в комюникето.

Една практическа позиция, която изразява солидарност, би имала положително отражение върху всяка от страните, особено при положение,че те знаят по-добре от всеки друг, че Великата Джамахирия категорично отхвърля опитите за натиск и намеса в области, отнасящи се до нейния суверенитет, посочва либийското дипломатическо ведомство.

Хиляди лекари и медицински сестри от България дълго са работили и още работят във Великата Джамахирия, те срещат приятелско отношение от страна на либийските им приятели и срещу нито един от тях не е проявена несправедливост, се казва в документа.

Либийското външно министерство припомня, че присъдата срещу медицинските сестри и палестинския лекар все още е във Върховния съд. Следователно всякаква декларация по въпроса се отхвърля и няма да бъде от полза на нито една от страните, се казва още в комюникето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback