bTV прекратява договора си с журналиста Иво Инджев по взаимно съгласие, обявиха от медиата.

Причината за разлъката е разпространената от Инджев информация в ефира на предаването "В десетката" от 8 октомври, че президентът Първанов притежава мезонет в центъра на София, коментираха от bTV за Dnes.bg.

Тогава журналистът базира информацията си на "получени имейли".

„Въпреки големия си и безспорен професионален опит и заслужена популярност, водещият на авторитетното публицистично предаване "В десетката" си позволи грубо нарушаване на журналистическата етика и основни принципи на сериозната журналистика“, се казва в официално изявление на Албърт Парсънс, изпълнителен директор на bTV.

„Изразявам дълбокото си съжаление от факта, че миналата неделя – 8-ми октомври - уважаваният и лично от мен журналист погази правилото за непубликуване на непроверена информация, при това от анонимен източник“, допълва Парсънс.

„Редакционната политика на bTV не си е позволявала и няма да си позволи някакъв компромис с нарушаване на световните стандарти за журналистическа етика и морал“, казва още той.

В предаването "В десетката" на 8 октомври Инджев съобщи, че са получени имейли, в които се твърди, че Първанов притежава мезонет на централен булевард в София.

Цената на жилището, спомената от водещия, един път бе 100 хиляди долара, а втори път - 100 хиляди евро.

След съобщението в ефира, от предизборния щаб на президента Първанов реагираха мигновено.

Намираме за изненадващо, че журналист с дългогодишна практика като Иво Инджев, си позволява подобно непрофесионално поведение, контрираха оттам.

Президентът Първанов пръв публично обяви имуществото и доходите си в съответствие със закона и всеки гражданин има достъп до тази информация. Разпространяването на подобни съобщения може да се тълкува като опит за предизвикване на компроматна война, която би опетнила предизборната кампания и в която предизборният щаб на Георги Първанов няма да участва, добавиха от щаба на президента.

Заради свалянето на Инджев от ефир, тази неделя, 15 октомври и следващата – 22 октомври, вместо предаването "В десетката" bTV ще излъчи на живо студио - Избори 2006 г., с водещ Николай Бареков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase