Като неефективна оценяваме работата на министър Емилия Масларова за изминалите 100 дни, каза на пресконференция днес д-р Даниела Данчева - председател на Асоциацията на шофьорите инвалиди.

По думите й липсва системност, диалог и ефективност, не са предприети никакви мерки за уточняване на броя на хората с увреждания в България, разпределението им по възрастови групи, видове увреждания, степен на увреждания и други.

Хората с увреждания са лишени от мобилност, комуникации и достъпна архитектурна среда - предпоставки за тяхното социално включване. Липсват съвременни технически помощни средства. Размерът на помощите, които изплаща социалното министерство за инвалидни колички, протези, слухови апарати и др., не е променян от 1998 г.

Под претекст, че има злоупотреби, министерството е на път да премахне законови облекчения за инвалидите, както и да ограничи техни права, като правото им на добавка за социална интеграция, смятат от организациите на хората с увреждания.

Предложената от социалното министерство промяна в Закона за интеграция на хората с увреждания въвежда критерий за доход, който ще изключи от кръга на правоимащи всички инвалиди, които работят. Добавка за "социална интеграция" ще има за хората в пенсионна възраст, но не и за децата с увреждания, които са 23 хиляди, и за хората с увреждания в активна трудоспособна възраст, чийто брой е около 150 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase