Важно постижение е, че 50 процента от българските младежи между 16 и 20 години редовно използват Интернет, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта и съобщенията/МТС/. По този показател България се нарежда наравно с Чехия, Унгария и Словакия, страни с по-добри останали показатели като брой компютри в училищата, общ брой компютри и общ брой потребители на Интернет.

През 2004 г. Министерството на транспорта и съобщенията стартира мащабна програма i-България за ускорено изграждане на информационното общество.

В края на февруари 2004 г. Европейската комисия разпространи доклад, който отразява постигнатия напредък в изграждането на Информационното общество от страните кандидатки /включващо и десетте нови членки/.

Общият извод е, че България и Румъния имат най-слабите показатели за постигнат прогрес. Особено драстично беше изоставането на България в процеса на въвеждане на информационни и комуникационни технологии в образованието.

В началото на 2004 г. на 100 български ученика се падат по 2,1 компютъра, като при отчитане на броя на съвременните компютри това съотношение е значително по- неблагоприятно и е 1,3 компютъра на 100 ученика. Незначителен е броят на училищата, които са свързани с наета линия към Интернет.

В отговор на това през април 2004 г. Министерство на транспорта и съобщенията стартира националната програма i-България, чиято главна цел е да преодолее изоставането и да изгради базата за развитие на трите основни стълба на Информационното общество.

През 2004 г. са изградени модерни компютърни лаборатории във всички 37 държавни висши училища и в 32 института на Българската академия на науките. Към високоскоростна интернет мрежа са свързани общо 65 висши държавни училища и научни институти. До края на февруари 2004 г. са изградени 40 телецентъра, а до средата на годината ще бъдат изградени общо 160 центъра.

Предприетите бързи мерки чрез програмата i-България бяха регистрирани в поредния доклад на Европейската комисия за развитието на Информационното общество, допълват от транспортното министерство. В него се отбелязва, че България заедно с Унгария, Латвия и Естония са отбелязали напредък в много от показателите за развитие за период от шест месеца.

През 2004 г. са оборудвани 50 училища с 600 компютри. В края на 2004 г. са осигурени допълнителни средства за програмата i-България в размер на 10 млн. лева. С тях е осигурено изграждането на компютърни класове за още 750 училища с общо над 400 000 ученика. През настоящата седмица започва откриването на компютърните класове в 750 училища.

Компютърните класове са оборудвани с най-модерни, съвременни компютри. В предходната седмица Народното събрание одобри Национална стратегия и план за действие за въвеждане на информационните и комуникационни технологии в българските училища. Стратегията има комплексен характер и тя далеч не се изчерпва с доставката на компютри за училищата.

Министерството на транспорта и съобщенията е подготвило проектните задания за изграждане на информационна мрежа и свързване към високоскоростен Интернет на всички училища, както и изграждане на компютърни класове в училищата.

През тази година ще бъде осигурен високоскоростен интернет на 1200 училища. През 2006 г. ще бъде осигурен високоскоростен Интернет за всички останали училища. През 2007 г. ще бъде удвоена скоростта на достъп до Интернет за всички училища, казват от транспортното министерство.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase