Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

На 27 септември близо 800 училища и детски градини ще отбележат десетото издание на Ден на спорта в училище. До последния ден ще бъде отворена формата за регистрация. Ще има и награда за най-активно учебно заведение в България за 2024 г. Кампанията ще се проведе за десети пореден път, а инициативата стартира през 2014-та година.

"Имаме над 230 хиляди деца и подрастващи, които вземат участие в този активен ден. Ежедневно работим с тези училища и детски градини, за да поддържат учителите децата по-активни в ежедневието. Кампанията се представя перфектно и от учебните заведения виждат полза от провеждане на този ден", каза Румяна Киризиева от сдружение "БГ Бъди активен" пред Bulgaria ON AIR.

Капията се гради на три основни принципа - да се стимулира любов към движението, да се работи с учители, директори и родители, които стимулират децата и не на последно място да се създаде подходяща среда за спорт.

Спортът става модерен сред децата

"Напоследък движението и спортът стават модерни. Стимулираме спорта за здраве, а не за мода - да се движим и да сме здрави.

Препоръките на СЗО са около 60 минути ежедневно движение - разходка и по-активни упражнения. Децата имат допълнителни часове по физическо, но е добре допълнително да го има това движение. Всеки учител може да каже: Деца, изправете се, да се раздвижим леко. Това повишава тяхното внимание и ги концентрира в час", посочи още Киризиева в "България сутрин".

Зад кампанията застават и известни спортни личности. Тя ще покажат добрия пример, а децата ще го последват.

"Всяко училище само организира своя празник, след което учебната програма продължава. Около два часа са заниманията в двора. Важно е самият учител да бъде подкрепян, винаги събираме обратна връзка и пускаме анкети, за да може да сме в тяхна полза. Много детски градини участват и се представят страхотно", добави Румяна Киризиева.

Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 3 часа

КРЕВАТНО ДЖУДО ПОВЕЧЕ

1

00-11

преди 4 часа

Парадокс!!!! У държаватъ ни немъ нито спорт, нито училища! Кво "честваме" тогавъ???

fallback