Снимка: БГНЕС

До официалното откриване на новата учебна година остава по-малко от седмица. Общата бройка на учениците е около 700 хиляди, а около 50 хиляди са първокласниците. Министърът на образованието Галин Цоков даде повече информация за ремонтите, пропагандата и дигитализацията в образованието.

“За щастие, на местата, където имаше пожари през лятото, нямаше пострадали училищни сгради. Само в село Гранит изгоря училище още в края на предходната учебна година. За мен беше знаково, че макар да бяха останали само колоните, знамето се вееше”, каза образователният министър пред bTV.

Цоков коментира и дали мястото на мобилните телефони е в клас.

“Изработили сме обща визия за дигитализация в образованието. Изследване показа, че голям процент ученици са разсеяни и не внимават в час, защото използват мобилните си телефони – над 50%. Пътят на дигитализацията е да бъде умна, в помощ на учениците и учителите. Трябва обаче диалог и с родителите, тъй като те се притесняват, искат обратна връзка с детето си по време на учебния ден – обаждане, есемес”, каза Цоков.

Брошурата, размахвана от Корнелия Нинова като аргумент за наличието на ЛГБТ пропаганда сред децата, е била в лекарския кабинет на конкретното училище, обясни министърът. Той категорично отхвърли твърдението за пропаганда в училище.

“Най-добрият щит пред всяка пропаганда е образованието. Към родителите – позволете на учителите да образоват вашите деца. Учениците често се обръщат за съвет към учителите, психолозите. Учителите прекарват най-много време с децата през деня. Те няма да навредят на децата по никакъв начин, те са професионалисти”, увери Цоков.

“Бяхме на обсъждането в комисията по образование и наука в НС. МОН представи позицията си, че трябва да се уточнят понятията „пропаганда”, „популяризиране”. Становищата ни не бяха взети под внимание. МОН няма да допусне дискриминация и репресия срещу ученици и учители”, каза още министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase