Снимка БГНЕС, архив

Университетски преподаватели и учени от БАН са на път да останат без дом заради предстоящ ремонт на общежитието, в което са настанени в Студентски град, предава Би Ти Ви.

Ремонтът на блок 58 е предвиден за септември. Обитателите трябва да напуснат сградата до 10 дни.

„В този блок са настанени предимно учени и преподаватели, които не са родени в София и по различни социални причини не притежават собствен имот", обяснява Христина Проданова, преподавател в Института по геофизика, геодезия и география.

Блокът е пуснат за експлоатация в началото на 90-те години на миналия век. Живеещите в него първо са започнали да чуват слухове, че ще се прави ремонт – те се появили още през април. След това им било съобщено, че трябва да се изнесат до края на август.

„Настъпи хаос между различните институции. Последното, което знаем, е, че третият вход няма да бъде ремонтиран сега, а за живеещите в първите два входа са осигурени други жилища до приключването на реновирането на стаите", обяснява още Христина Проданова

Проблемът е, че голяма част от хората все още не са получили официална информация къде и за колко време трябва да отидат, както и дали въобще ще се върнат в старите си жилища след приключването на ремонта.

„Текат слухове, че тези хора въобще няма да бъдат върнати обратно", казва Христина Проданова.

„Проблемът е, че хората трябва да напуснат до 10 дни, а на тях тепърва им се дават някакви алтернативи. Осигурени са им жилища, но в някои от тях има други хора, които ще ги напуснат на 1 септември, когато реално обитаващите блок 58 вече трябва да са се изнесли", коментира темата и учен от БАН.

Според него цялата процедура е била тип „коридорни легенди" и не е имало никаква официална информация. Ето защо живеещите в трите входа на блога са внесли писмо с молба ремонтът да бъде отложен с един месец, за да могат преподавателите и учените да се преместят.

В позиция от Министерство на образованието и науката поясняват, че цялостен ремонт та сградата не е правен от 35 години. През годините са правени само частични обновявания – на дограмата, на вертикалните щрангове за водата, както и на абонатните станции.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase