Снимка: БГНЕС

В Атанасовското езеро край Бургас за пръв път са се излюпили три розови фламинги. Това е станало навръх 44-годишнината от обявяването на езерото за поддържан резерват. Това съобщи орнитологът и представител на Българското дружество за защита на птиците д-р Петър Янков, цитира от БТА.

Янков споделя, че гнездовата колония се е формирала за пръв път през юли 2023 година. Поради късното образуване на колонията фламингите не са имали биологичното време да отгледат малки, поясни експертът.

“Обикновено малките се излюпват през месец май, за да могат да пораснат в рамките на три-четири месеца и да поемат в полет, когато наближат трудните месеци“, уточни той.

Д-р Янков, който от дълги години изследва биоразнообразието на Бургаските езера и околността, разказа за спецификата на фламинговото гнездо.

“Гнездото наподобява формата на отрязан конус с височина около 60 сантиметра. Това се дължи на факта, че птицата има много дълги крака. Също така има за цел да гарантира безопасността на яйцата“, обясни орнитологът.

Специфичното е, че никой не трябва да се доближава до гнездата, те се гледат от разстояние чрез бинокли.

“Повечето обитатели на езерата гнездят на земята и самото присъствие на човека принуждават родителите птици да напуснат гнездото, като също така се отцепват и от колонията. Това създава опасност за яйцата, тъй като те могат да бъдат изядени от гларусите“, допълни Янков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase